Продовжуємо корисну співпрацю

25-10-2017 Переглядів: 389

У Національній академії вже нікого не здивувати, що багато заходів Рада ветеранів проводить спільно із профспілковим комітетом, який понад 25 років очолює знана і шановна в академії людина – Олексій Юхимович Стародуб.  Це і поздоровлення з ювілеями, і відвідування тяжкохворих ветеранів в госпіталі та за місцем проживання, і спільні поїздки історичними місцями України та інше.

Продовжуємо корисну співпрацю

Ветерани і члени профспілок згадують поїздки до Тростянця, Білої Церкви, Чернігова, Корсунь-Шевченківського. А 30 вересня, напередодні трьох знаменних днів: Дня бібліотечних працівників, Дня вчителя і Дня людей похилого віку, відбулася поїздка до Батурина – першої гетьманської столиці.

Цей унікальний заповідник, який розташований у місті Батурин на Чернігівщині, об’єднує безцінні пам’ятники історії, архітектури, культури і природи: палацово-парковий ансамбль Кирила Розумовського, будинок генерального судді Василя Кочубея, Цитадель Батуринської фортеці. Батурин є найяскравішою пам’яткою козацької доби, оскільки довгий час місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України, зокрема, Івана Мазепи, Пилипа Орлика і Кирила Розумовського.

Перша зупинка – триповерховий  палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського, побудований у 1799-1803 роках. У палаці налічується 55 кімнат, але тільки деякі з них ми змогли оглянути і отримати задоволення з побаченого.

Продовжуємо корисну співпрацю

Приємним і несподіваним для учасників екскурсії був виступ патріарха нашої академії, професора кафедри економіко-правових наук першого заступника голови Ради ветеранів і першого заступника голови Ради старійшин Володимира Дмитровича Кухаренка, який прочитав свою поему “Анафема війні”.

У поетичному творі автор не обійшов увагою Батуринську трагедію 1708 року.

Для  багатьох  присутніх було відкриттям поетичний талант Володимира Дмитровича, а його біль за долю України і сьогоднішні події на сході країни передалися всім присутнім.     

Друга зупинка – будинок генерального судді Василя Кочубея та Кочубеївський парк – унікальна пам’ятка садово-паркового мистецтва ХVІІ століття. Чудова розповідь екскурсовода про місця і яскраві враження.

Наступний пункт – Цитадель Батуринської фортеці – це відтворення козацької фортеці з гетьманським будинком у центрі. З оглядового майданчика на в’їзній вежі  Цитаделі на висоті 29 метрів відкривається неперевершений краєвид на заплаву ріки Сейм.

З неймовірними враженнями учасники подорожі повертались до міста Києва. Проїжджаючи село Калинівка Броварського району, ветерани академії не змогли не зупинитись біля обеліска бійцям 227 полку НКВС, які героїчно  обороняли Київ у вересні 1941 року, та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Згадалася розповідь одного з перших командувачів внутрішніми військами незалежної України генерал-лейтенанта Борисенка Володимира Андрійовича про трагічну долю полку, коли в 2016 році ми відмічали 75-річчя оборони Києва від фашистських загарбників. 

Петро Коваль, заступник голови Ради ветеранів

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X