Зустріч-дискусія з Асбйорном Раклевом щодо застосування процесуального інтерв’ю під час розслідування злочинів

18-01-2018 Переглядів: 159

17 січня в приміщенні Сео ClubHouse відбулася зустріч з Асбйорном Раклевом , суперінтендантом поліції округу м. Осло (Норвегія) з 25-річним стажем.

Асбйорн Раклевє першопрохідцем та засновником поняття Investigative Interview (процесуального інтерв’ю) у Норвегії.

Зустріч-дискусія з Асбйорном Раклевом  щодо застосування процесуального інтерв’ю  під час розслідування злочинів

Суть методу в тому, щоб встановити з підозрюваним максимальний контакт довіри з особою, що допитується. Дотримуючись методології такого інтерв'ювання не тільки підвищується ймовірність щирого зізнання та знижується можливість хибного обвинувачення, а й забезпечується повне дотримання прав людини.

Під час заходу Асбйорн Раклев презентував даний підхід процесуального інтерв’ю, розповів про досвід його застосування у Норвегії та вплив на ефективність розслідування. Окрім того, він продемонстрував, як даний метод працює наочно провівши псевдо-допит з одним із гостей семінару.

Даний підхід застосовується при допиті потерпілих, свідків і підозрюваних та був розроблений фахівцями-практиками на основі наявних науково підтверджених доказів того, що методи із застосуванням насильства і примусу призводять до отримання ненадійної інформації. Водночас, завдяки встановленню взаєморозуміння з реципієнтом, цей підхід не лише запобігає використанню насильницьких практик, але й вдосконалює процес збору інформації й її надійність та достовірність.

Зустріч-дискусія з Асбйорном Раклевом  щодо застосування процесуального інтерв’ю  під час розслідування злочинів

Адже завданням поліції під час інтерв’ювання є отримання точної, надійної і практичної інформації. Інтерв’ю проводять не для того, щоб підтвердити версію офіцера або змусити підозрюваного надати інформацію або зізнатися.

Інформація донесена Асбйорном Раклевом є цікавою для практичної її застосування правоохоронними органами і в Україні. Оскільки на заході також були присутні працівники органів досудового розслідування, центральних органів виконавчої влади, провідні експерти з захисту прав людини, громадські діячі та представники академічної спільноти, то в кінці заходу запрошені задавали безліч уточнювальних запитань та інколи зав’язувалася цікава розмова-дискусія.

Національну академію внутрішніх справ представили науковий співробітник відділу організації науково-дослідної роботи, капітан поліції Білецька К.К. та старший науковий співробітник наукової лабораторії з проблем досудового розслідування, капітан поліції Осетрова О.С.

Відділ організації науково-дослідної роботи та наукова лабораторія з проблем досудового розслідування

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X