Європейський суд з прав людини як гарант розвитку правової держави

23-11-2016 Переглядів: 289

Такою була тема засідання наукового гуртка з оперативно-розшукової діяльності кафедри спеціальної техніки та оперативно-розшукового документування ННІ №1, присвячена Всеукраїнському тижню права.

Науково-педагогічними працівниками разом із членами гуртка розглядались актуальні питання, пов’язані одночасно з роботою правоохоронних органів України та рішеннями Європейського суду з прав людини.

Європейський суд з прав людини  як гарант розвитку правової держави

Окремі дискусії відбулись під час обговорення широкого спектру особливостей функціонування Європейського суду з прав людини, що досліджувались з урахуванням його правоздатності як унікального міжнародного судового органу, юрисдикція якого поширюється на всі держави - члени Ради Європи, які ратифікували Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод.

Згадаємо, що Європейський суд з прав людини – це міжнародна судова установа, що заснована у 1959 році. Вона розглядає індивідуальні чи міждержавні заяви та виносить рішення стосовно стверджуваних порушень цивільних та політичних прав, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини.

З 1998 Суд діє на постійній основі. З цієї дати особи можуть звертатись до Суду безпосередньо. За майже п’ятдесят років він виніс більше ніж 10 000 рішень. Вони обов’язкові для країн, щодо яких винесені, та призвели до внесення урядами змін у законодавство та адміністративну практику у багатьох сферах. Завдяки практиці Суду, Конвенція залишається потужним і динамічним інструментом, що здатен відповідати новим викликам та зміцнювати верховенство права, а також демократію в Європі.

Суд знаходиться у Страcбурзі, в Палаці прав людини, який було спроектовано у 1994 році британським архітектором Річардом Роджерсом. З цієї будівлі, образ якої відомий у всьому світі, Суд пильнує за дотриманням прав людини 800 мільйонів європейців у 47 державах-членах Ради Європи, що ратифікували Конвенцію.

Європейський суд з прав людини  як гарант розвитку правової держави

Отримані курсантами інституту знання слугуватимуть основою для подальших наукових розробок у цій сфері, а також допомагатимуть майбутнім працівникам поліції в прийнятті правильних рішень при документуванні протиправних дій, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України.

ННІ №1

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X