Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

26-11-2020 Переглядів: 1981

Виховання є мистецтвом, застосування якого повинні
вдосконалювати всі подальші покоління.

Іммануїл Кант

Формування національної інтелігенції, сприяння збагаченню та оновленню інтелектуального генофонду нації, виховання її духовної еліти – це завдання, що стоять перед закладами вищої освіти на одному рівні з підготовкою висококваліфікованих спеціалістів.

Невід’ємною складовою освітнього процесу в Національній академії внутрішніх справ є виховна робота, яка проводиться за різними напрямами: національно-патріотичне, морально-етичне, художньо-естетичне виховання здобувачів вищої освіти та ліцеїстів, що сприяє формуванню в майбутніх правоохоронців високого рівня духовної культури, моральних якостей, патріотизму, естетичного смаку тощо.

Важливе місце відведено національно-патріотичному вихованню, розвитку національної свідомості, формуванню почуття патріотизму на засадах духовності й моральності, популяризації історичної та духовно-культурної спадщини українського народу. Щороку це понад 250 різноманітних заходів, спрямованих на утвердження патріотичних цінностей та гуманістичної моральності, культивування кращих рис української ментальності, формування мовленнєвої культури, становлення моральної, високодуховної особистості.

З метою надання допомоги щодо формування та вдосконалення морально-етичних якостей, навичок міжособистісного спілкування, культури поведінки в повсякденному житті фахівці відділу виховної, соціальної роботи та дозвілля систематично проводять різноманітні заходи з використанням сучасних методів і форм виховної роботи – фронтальних, групових, індивідуальних (зустрічі, диспути, тренінги, майстер-класи, флешмоби, відеопрезентації, індивідуальні бесіди, благодійні акції, екскурсії тощо).

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

На базі академії започатковано цикл майстер-класів і тренінгів із сучасного етикету «Професійна етика та естетична культура», під час яких розглядають основні аспекти міжособистісного спілкування, роль професійної етики та дотримання дрескодів у ділових стосунках, моделюють стандартні ситуації поведінки людей у різних сферах життєдіяльності.

Виховна робота – це й низка (понад 250 на рік) різноманітних за формами заходів профорієнтаційного спрямування. Щовесни представники Національної академії внутрішніх справ долучаються до масштабного міжнародного профорієнтаційного проєкту «Місто професій», де досвідчені фахівці ознайомлюють молодь з особливостями професії поліцейського. Відвідувачі мають можливість випробувати себе в ролі криміналіста, працюючи з криміналістичною валізою, електростатичним збирачем пилу, приладом ультрафіолетового й інфрачервоного спектра, бланками зразків підроблених документів і складанням фоторобота людини за допомогою спеціалізованої комп’ютерної програми «Фоторобот». Демонструють прийоми фізичного примусу й боротьби, контрольні вправи з фізичної підготовки. «Місто професій» відвідало вже понад мільйон молодих українців, а проєкт побував у 50-ти містах України.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Сприяє залученню випускників на навчання й участь у Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра», де гідно представляють здобутки Національної академії внутрішніх справ, переконуючи майбутніх абітурієнтів у тому, що в сучасних умовах трансформації правової системи якісна освіта є запорукою подальшого кар’єрного зростання.

Ефективними є запроваджена в академії акція «Відвідай рідну школу!», а також систематична робота зі старшокласниками закладів загальної середньої освіти.

Важливе місце в роботі відділу посідає підготовка та проведення урочистостей з нагоди складання Присяги працівника поліції курсантами Національної академії внутрішніх справ і Клятви ліцеїста наймолодшими вихованцями вишу. На вшанування незламного й шляхетного козацького духу подія традиційно відбувається напередодні Дня захисника України та християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Актуальним напрямом є робота з обдарованою молоддю академії, де створені всі умови для розкриття талантів й усебічного розвитку природних здібностей здобувачів вищої освіти. Це безпосередньо сприяє формуванню в курсантської та студентської молоді естетичного смаку, культури міжособистісних відносин і культури почуттів, потреб у художньо-творчій самореалізації та духовно-естетичному самовдосконаленні як важливих аспектів особистісного становлення та гармонійного розвитку молодих правоохоронців.

Щороку восени всі навчальні підрозділи беруть участь у загальноакадемічному огляді-конкурсі художньої самодіяльності, що завершується підсумковим концертом і нагородженням переможців.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Яскравими барвами, позитивними емоціями та піднесенням наповнені культурно-мистецькі заходи з нагоди Нового року та Різдва Христового, Міжнародного жіночого дня, Дня Святого Миколая, конкурсні програми «Міс Академія» та «Містер Інститут», благодійні бали, творчі фестивалі та караоке на плацу.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Блискуче підтвердив почесне звання «народний аматорський колектив» наш уславлений ансамбль барабанщиць – колектив, що є прикрасою різних святкових заходів у столиці й Україні.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Протягом трьох років в академії функціонує вокальна студія «Колорит» – колектив, що за період своєї творчої діяльності досягнув високого рівня виконавської майстерності, накопичив широкий репертуар, має успішний концертний досвід.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Свідченням плідної роботи колективу є результати участі у всеукраїнських і міжнародних конкурсах: гран-прі Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячої та юнацької творчості «В ОБІЙМАХ ЧАСУ», I премія III Міжнародного фестивалю-конкурсу «Єдина країна», гран-прі солістки колективу Орини Радченко на XXI Міжнародному фестивалі-конкурсі «БАРВИ ОСЕНІ», дипломи лауреатів I премій солісток колективу Валерії Родолєс, Уляни Клімової та Вікторії Супрун на всеукраїнських фестивалях-конкурсах мистецтв «Сяйво ПервоЦвітів» та «В ОБІЙМАХ ЧАСУ».

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Пишаємося тим, що творчі колективи академії – народний ансамбль барабанщиць і вокальну студію «Колорит» – щороку запрошують до участі в масштабному концертно-публіцистичному дійстві «Вони присягнули на мир і волю», що проходить у Київському палаці спорту з нагоди Дня захисника України, свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва, де виступають на одній сцені з відомими професійними колективами країни: Національним президентським оркестром, Національним заслуженим академічним українським народним хором імені Г. Г. Верьовки, академічними ансамблями Державної прикордонної служби та Національної гвардії України.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Сповідуючи принцип «Дозвілля, що виховує», відділ виховної, соціальної роботи та дозвілля і відповідні групи в навчальних підрозділах організовують відвідування культурно-мистецьких заходів, театрів, музеїв, виставок, історичних та визначних місць, що дає змогу здобувачам вищої освіти долучитися до культурної спадщини України, ознайомитись із сучасними тенденціями культури і мистецтва, духовно збагатитися.

Неабияку увагу приділяють пропагуванню здорового способу життя.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Соціальна робота є предметом посиленої уваги ректорату й відділу виховної, соціальної роботи та дозвілля, а також інших структурних підрозділів академії. У ситуації, що склалася у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби в країні, з метою надання соціальної допомоги пільговим категоріям населення, одиноким громадянам й особам літнього віку в період дії обмежувальних протиепідемічних заходів, за ініціативою Парламенту курсантського (студентського) самоврядування академії в березні 2020 року було започатковано благодійну акцію «Рука допомоги», яка триває досі. Понад 1700 здобувачів вищої освіти та працівників НАВС у 334 населених пунктах усіх областей України надали необхідну допомогу 11 007 особам пільгових категорій, малозабезпеченим і багатодітним родинам. Доставляли продукти, предмети першої необхідності, ліки, надавали допомогу в господарстві, в оплаті комунальних послуг; здавали кров, надавали психологічні та юридичні консультації тощо.

Виховання – це мистецтво, або Мистецтво виховання

Неможливо переоцінити всеосяжний вплив виховання на формування цілісної гармонійної особистості, адже всі ми, такі різні й неповторні, навчаємося, мислимо, працюємо, спілкуємося, творимо. Результати нашої роботи не вимірюються в кілограмах чи кілометрах, навіть, на перший погляд, не дуже помітні, проте саме вони мають вирішальний вплив на духовно-моральний розвиток особистості й суспільства, спираючись на вічні цінності – Істину, Добро і Красу.

Відділ виховної, соціальної роботи та дозвілля НАВС

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X