Верховна Рада України посилила відповідальність за порушення правил паркування

04-01-2018 Переглядів: 272

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів» суттєво посилює відповідальність водіїв транспортних засобів за порушення правил паркування, зупинки та стоянки.

Відзначимо, що прийнятий закон вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про дорожній рух», «Про національну поліцію» і «Про страхування».

У пояснювальній записці зазначається, що законопроект був розроблений з метою впровадження в Україні цивілізованої комфортної системи паркування транспортних засобів, заснований на європейській практиці і балансує інтереси місцевої громади та автомобілістів.

Тепер закон передбачає, що за порушення правил зупинки-стоянки, зафіксоване в режимі фото- відеозапису, стягнення можуть накладати й поліцейські, й інспектори з паркування. Закон запроваджує фотозйомку та відеозапис порушень. Крім цього, надає інспекторам з паркування право тимчасово евакуювати транспорт, якщо той суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу його безпеці.

Паркування транспортних засобів на місцях, призначених для безоплатного паркування транспортних засобів, особами, які не мають відповідних пільг, або на місцях, не призначених для паркування відповідних транспортних засобів, - карається накладенням штрафу в тридцятикратному розмірі від вартості однієї години послуги з користування тим майданчиком, на якому перебуває транспортний засіб у момент порушення.

Штраф за несплату або порушення правил паркування дорівнюватиме двадцятикратному розміру вартості однієї години паркування на майданчику, де відбувалося порушення. Якщо штраф сплатити протягом десяти днів, передбачена 50-відсоткова знижка.

Якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України, до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), притягається та особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.

У реєстрі власників транспортних засобів, держателем якого є МВС, передбачено створення окремого поля – «належний користувач». Коли власник і водії є різними особами, штраф отримуватиме належний користувач, відомості про якого внесено до реєстру.

Відділ організації науково-дослідної роботи
за матеріалами http://expres.ua 

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X