Стежками славетних гетьманів

22-04-2019 Переглядів: 472

20 квітня 2019 року вихованці юридичного ліцею імені Ярослава Кондратьєва Національної академії внутрішніх справ у супроводі класного керівника Ілони Шапошнікової відвідали Музей Гетьманства.

Стежками славетних гетьманів

Музей Гетьманства розташований на Подолі по вулиці Спаській у місцевості, де на кожному кроці можна бачити та відчувати минуле, де майже кожна будівля втілює наші уявлення про далекі історичні епохи.

Стежками славетних гетьманів

Будинок Музею теж має свою легенду. Існує версія, що його збудували за наказом Івана Мазепи. На двох поверхах приміщення співіснують різні архітектурні стилі: українське бароко та європейський класицизм. Причиною того є пожежа, що сталася на початку ХІХ століття і зруйнувала значну частину Подолу. Згодом не лише було відновлено старе приміщення, але й надбудовано другий поверх. За проектом відомого київського архітектора А.І. Меленського його прикрасили фронтоном із колонами.

Стежками славетних гетьманів

Перша зала присвячена історичній особистості Івана Мазепи та історії козацтва за його керування. Ліцеїсти були вражені розповіддю про дивовижні повороти долі гетьмана, вплив його особистості на зміцнення козацької державності.

Стежками славетних гетьманів

Крутими сходами відвідувачі потрапили до експозиції Богдана Хмельницького, основою якого є триптих «Ми – Богдан» художника Андрія Юхимця. Поруч із картиною корогва із родинним гербом Хмельницького, який, на думку дослідників, підтверджує, що гетьман походив з українського шляхетського роду.

Стежками славетних гетьманів

У наступній залі ліцеїсти ознайомилися з діяльністю гетьмана Пилипа Орлика, який увійшов в історію як автор першої української Конституції.

Одне з чільних місць в експозиції музею належить постаті видатного державного діяча Павла Скоропадського – нащадка гетьманського роду, а також останнього гетьмана України. Добу його правління представлено документами й матеріалами з особистої колекції Скоропадських, які передала до Музею донька гетьмана Олена Отт-Скоропадська.

Юридичний ліцей

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X