Проголошення Незалежності Карпатської України

27-03-2014 Переглядів: 7150

15 березня виповнилося 75 років від дня проголошення незалежності Карпатської України. І хоча час її існування був дуже нетривалим, однак, незважаючи на це, Карпатська Україна залишила слід в історії боротьби українського народу за національну державність.

Закарпаття було приєднано до Чехословацької Республіки. 8 жовтня 1938 р. Закарпаття отримало самоврядування. Це нове автономне утворення дістало назву “Підкарпатська Русь”. Невдовзі був сформований уряд на чолі з А. Бродієм. 26 жовтня його було замінено новим урядом, який очолив А. Волошин. Столицею став Ужгород. Ця автономна держава у складі Чехословаччини займала територію на схилах та в передгір’ї Українських Карпат і прилеглу до них частину Закарпатської низовини, що відповідає території сучасної Закарпатської області.

Проголошення Незалежності Карпатської України

Але, згідно з віденським арбітражем (2 листопада 1938 р.), південна частина Закарпаття з містами Ужгород, Мукачеве і Берегове була віддана Угорщині. Після цього столицею автономії став Хуст.

У краї провадилась українізація системи освіти, видавничої справи та адміністрації. Наприкінці 1938 року було сформовано військову організацію, що дістала назву Карпатська Січ та налічувала близько 5 тис. вояків.

Проголошення Незалежності Карпатської України

30 грудня 1938 р. була запроваджена нова назва автономії – Карпатська Україна.

У ніч з 14 на 15 березня 1939 року німецька армія вступила на терени Чехословаччини, а Угорщина почала окупацію всього Закарпаття. Згоду на це А. Гітлер дав регенту Угорщини М. Горті (Хорті) ще 12 березня.

14 березня прем’єр-міністр А. Волошин проголосив Карпатську Україну незалежною державою і назвав склад нового уряду, до якого увійшло п’ять міністерств, зокрема й внутрішніх справ, яке очолив Ю. Перевузник. 15 березня Сойм (вищий законодавчий орган) Карпатської України офіційно проголосив незалежність країни й ухвалив Основний закон, якій містив такі положення:

“Карпатська Україна є незалежна Держава;

Назва Держави є: КАРПАТСЬКА УКРАЇНА;

Карпатська Україна є республіка на чолі з президентом, вибраним Соймом Карпатської України;

Державною мовою Карпатської України є українська мова;

Барва державного прапора Карпатської України є синя і жовта…;

Державний гімн Карпатської України є: “Ще не вмерла Україна…”

Президентом Карпатської України став обраний під гуркіт гармат Августин Волошин.

Напередодні, 14 березня, угорські війська вдерлися на Закарпаття. Воєнізована організація, створена для охорони краю, – “Карпатська Січ”, незважаючи на героїчний опір, не змогла зупинити вторгнення 40-тисячної угорської армії. Станом на 18 березня угорське військо захопило більшу частину території краю, знищивши понад три тисячі його захисників.

Проголошення Незалежності Карпатської України

Невдовзі Закарпатська Україна була повністю окупована Угорщиною, яку підтримувала фашистська Німеччина. А. Волошин разом з урядом був змушений емігрувати.

Проголошення Незалежності Карпатської України

Отже протягом півроку в Карпатах існувала українська держава двох типів. Від 11 жовтня 1938 р. до 14 березня 1939 р. Підкарпатська Русь – Карпатська Україна була автономною частиною федеративної ЧСР. 15–18 березня 1939 р. Карпатська Україна заявила про себе світу як незалежна держава.

Виникнення Карпатської України як держави зайвий раз продемонструвало перед усім світом, що Закарпаття – українська земля, де живуть українці, які бажають мати свою соборну державність разом зі своїми кровними братами на інших українських землях.

Володимир Довбня

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X