Права і свободи людини в умовах війни: підбито підсумки «Освітнього марафону»

14-12-2022 Переглядів: 357

13 грудня в Національній академії внутрішніх справ проведено завершальне заняття циклу тематичних лекцій для курсантів і студентів закладів вищої освіти правоохоронного спрямування в межах Всесвітньої акції «16 днів проти насильства». Захід було присвячено питанню дотримання конституційних прав і свобод людини в умовах широкомасштабного вторгнення рф на територію України.

Права і свободи людини в умовах війни: підбито підсумки «Освітнього марафону»  photo 1

Присутніх у залі, а також учасників, які долучилися в режимі відеоконференції, привітав ректор Національної академії внутрішніх справ генерал поліції першого рангу Володимир ЧЕРНЄЙ. Заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина ПАВЛІЧЕНКО, за активного сприяння якої цьогоріч стартував «Освітній марафон», відзначила важливу роль проєкту в підготовці нового покоління фахівців сектору безпеки.

Права і свободи людини в умовах війни: підбито підсумки «Освітнього марафону»  photo 2

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро ЛУБІНЕЦЬ поділився досвідом з практичної роботи омбудсмена, окреслив роль прав людини в українському суспільстві, що в умовах тривалої війни за демократичний вибір Української держави набула особливої значущості. Висвітлив проблемні аспекти, які постають перед поліцейськими в щоденній роботі з підтримання правопорядку, функції Уповноваженого ВРУ як медіатора між державними органами й громадянами в здійсненні парламентського контролю за дотриманням конституційних прав і свобод людини. Також розповів про найдієвіші механізми реагування на виявлені порушення в цій сфері – адміністративні стягнення, моніторингові візити та використання суспільного тиску, що через широку оцінку громадськістю вчинених діянь забезпечує очікуваний результат – притягнення винних до відповідальності.

Дмитро ЛУБІНЕЦЬ у дружній атмосфері поспілкувався з аудиторією, закликав до жвавого діалогу, охоче відповів на запитання здобувачів вищої освіти академії, а найактивнішій учасниці лекції вручив на згадку подарунок.

Права і свободи людини в умовах війни: підбито підсумки «Освітнього марафону»  photo 3

Права і свободи людини в умовах війни: підбито підсумки «Освітнього марафону»  photo 4

Європейську судову практику щодо порушень і захисту прав людини¬, зокрема щодо злочинів рф проти України й наших громадян, майбутні правоохоронці та правники обговорювали з Маргаритою СОКОРЕНКО, Уповноваженою у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України, яка доєдналася до марафону через платформу ZOOM. Спікерка висвітлила особливості процесу збирання доказової бази у справах, що знаходяться на розгляді в ЄСПЛ, визначила основні засади співпраці національних правозахисних інституцій з поліцією та іншими силовими відомствами, зокрема в межах розслідування проваджень щодо порушень прав українських громадян в окупованих регіонах, а також примусово депортованих на територію рф. На завершення виступу пані Маргарита подякувала організаторам заходу за впровадження актуальних ініціатив в освітній простір.

Права і свободи людини в умовах війни: підбито підсумки «Освітнього марафону»  photo 5

Права і свободи людини в умовах війни: підбито підсумки «Освітнього марафону»  photo 6

Обговорюючи результати «Освітнього марафону», спікери дійшли висновку, що такий досвід для всіх учасників є надзвичайно цінним і неодмінно стане в нагоді в їхній подальшій професійній діяльності.

Відділення комунікації НАВС

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X