Обговорення актуальних питань захисту учасників кримінального судочинства

24-03-2023 Переглядів: 741

22 березня в Національній академії внутрішніх справ за ініціативою Департаменту оперативно-технічних заходів Національної поліції України відбулося засідання круглого столу «СТВОРЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ УЧАСНИКІВ КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА» за участю членів Вищої ради правосуддя та керівників Державної судової адміністрації.

Науково-практичний захід зібрав понад 50 учасників – представників правоохоронного відомства, інституцій судової влади та вчених-правників. Мета зібрання – напрацювати новітню методологію захисту учасників кримінального судочинства в межах підходів до організації діяльності правоохоронних органів, зокрема із застосуванням оперативно-технічних засобів, форм і методів оперативно-розшукової діяльності.

Обговорення актуальних питань захисту учасників кримінального судочинства  photo 1

З вітальним словом до присутніх звернувся Володимир ЧЕРНЄЙ, ректор Національної академії внутрішніх справ, зосередивши увагу на важливості тематики круглого столу саме в умовах воєнного стану.

Перший заступник Голови Національної поліції України – начальник кримінальної поліції Михайло КУЗНЄЦОВ висвітлив особливості використання сучасних оперативно-технічних засобів і програмного забезпечення в діяльності правоохоронних органів для захисту суддів як учасників кримінального судочинства в умовах протистояння збройній агресії; засвідчив системний підхід органів державної влади, насамперед підрозділів безпекового сектору, у протистоянні підривній діяльності диверсантів, колаборантів і представників криміналітету – «злодіїв у законі».

Начальник Департаменту оперативно-технічних заходів Національної поліції України Валентин КОПАЄВ довів актуальність розроблення дієвих механізмів забезпечення фізичного, інформаційного й технічного захисту учасників кримінального судочинства від впливу організованого криміналітету, політичного тиску, використання різного спектру заходів розвідувальними органами рф. Акцентував на питаннях доброчесності суддів у протистоянні організованій злочинності в умовах воєнного стану, необхідності утвердження нульової толерантності до порушень закону та постійного підвищення рівня професійної підготовки, що є визначальними факторами мінімізації впливу на них з боку фінансово-промислових груп, псевдоактивістів, радикально налаштованих мас. Крім того, обговорено доцільність запровадження спеціального підрозділу із захисту учасників кримінального судочинства.

Обговорення актуальних питань захисту учасників кримінального судочинства  photo 2

Обговорення актуальних питань захисту учасників кримінального судочинства  photo 3

Завідувач кафедри оперативно-розшукової діяльності Національної академії внутрішніх справ Сергій ТІХОНОВ окреслив специфіку оперативного супроводу кримінального провадження під час судового розгляду, а також повідомив, що робоча група фахівців академії розробила проєкт Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» і сформувала пропозиції для внесення змін до положень чинного кримінального процесуального законодавства, спрямованих на підвищення ефективності взаємодії учасників кримінального судочинства та його належного супроводу з боку поліції.

Актуальну тему надійності захисту персональних даних порушив у своєму виступі начальник управління Департаменту кіберполіції Національної поліції Євгеній ПАНЧЕНКО. З огляду на те, що судді є цільовою аудиторією для хакерських атак з боку криміналітету й ворожих агентів, гостям наукового зібрання було надано цінні практичні рекомендації з кібербезпеки та кібергігієни задля запобігання витоку інформації чи несанкціонованого доступу до персональних даних.

Виловлюючи вдячність організаторам заходу, Голова Вищої ради правосуддя Григорій УСИК запевнив у готовності до подальшої різновекторної співпраці.

Обговорення актуальних питань захисту учасників кримінального судочинства  photo 4

Підбиваючи підсумки, модератори зауважили, що питання захисту особистої безпеки суддів безпосередньо пов’язані з правом особи на справедливий суд і законність судових рішень, тому пріоритетним завданням органів державної влади є необхідність мінімізації стороннього впливу на учасників кримінального судочинства, для чого постійно вдосконалюють технічні засоби й програмне забезпечення, використовувані в діяльності органів і підрозділів Національної поліції.

Після завершення роботи круглого столу гості ознайомилися з навчальною базою академії, полігонами, на яких проводять практичні заняття для майбутніх правоохоронців і правників, а також відвідали Музей МВС України та стрілецький комплекс.

Відділення комунікації НАВС

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X