Напрями освітньої підтримки реінтеграції ветеранів війни обговорили на міжвідомчій нараді в академії

17-12-2022 Переглядів: 469

15 грудня в Національній академії внутрішніх справ відбулася робоча зустріч за участю керівництва Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства у справах ветеранів України, присвячена актуальним питанням освітньої підтримки та психологічної допомоги ветеранам війни.

Напрями освітньої підтримки реінтеграції ветеранів війни  обговорили на міжвідомчій нараді в академії photo 1

Міністерство у справах ветеранів України представляли Міністр Юлія ЛАПУТІНА, її перший заступник і заступники Олександр ПОРХУН, Євген КОТИК, Тетяна КАЛИТА, радник Міністра Ольга ДАНИЛОВА, а також керівники Патронатної служби й інших підрозділів Міністерства. Від МВС України на нараду прибули заступник Міністра Катерина ПАВЛІЧЕНКО, радник Міністра внутрішніх справ України Кирило СЕРГЄЄВ, директор Департаменту освіти, науки та спорту Інна ЯЩУК, її заступник Євген БОДЮЛ, очільники управлінь та відділів Департаменту.

Напрями освітньої підтримки реінтеграції ветеранів війни  обговорили на міжвідомчій нараді в академії photo 2

Захід відкрила заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина ПАВЛІЧЕНКО, зосередивши увагу на актуальності проблематики зібрання, формуванні та реалізації політики у справах ветеранів, що визначена поміж пріоритетів МВС як найчисельнішої правоохоронної інституції країни. Висловлено вдячність за кооперацію зусиль низки міністерств, передусім в освітньому просторі, для забезпечення повноцінної ресоціалізації ветеранів.

Напрями освітньої підтримки реінтеграції ветеранів війни  обговорили на міжвідомчій нараді в академії photo 3

Міністр у справах ветеранів України Юлія ЛАПУТІНА зауважила, що однією з нагальних під час обговорення є тема освіти осіб, які повертаються із зони бойових дій до цивільного життя. Саме з цією метою й започатковано діяльність центрів ветеранського розвитку, основне призначення яких ‒ запобігати маргіналізації демобілізованих. Такі центри сприятимуть професійному перекваліфікуванню, залученню до освітніх модульних програм для формування нових фахових умінь, інтегруванню робітників саме в той сектор на ринку праці, де вони можуть бути найкориснішими в післявоєнний період. Також Юлія Лапутіна розповіла про розширення практики діяльності мультидисциплінарних команд з надання фахової психологічної допомоги для повноцінної реабілітації поранених.

Напрями освітньої підтримки реінтеграції ветеранів війни  обговорили на міжвідомчій нараді в академії photo 4

Директор директорату громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України Максим КУШНІР наголосив на досвіді функціонування центрів ветеранського розвитку, у штаті яких працюють психологи, педагоги, науковці, юристи й консультанти з працевлаштування. Розповів про впровадження спрощеної системи здобуття освіти для ветеранів, окреслив загальні засади відповідної державної програми, що передбачає опанування виробничих професій, підготовку та підвищення кваліфікації, здобуття другого рівня освіти, а також одержання грантів для ведення власного бізнесу. Засвідчив зростання попиту на спеціальності у сфері охорони, цивільного розмінування та психологічної реабілітації.

Радник Міністра внутрішніх справ України Кирило СЕРГЄЄВ обґрунтував доцільність проведення зрізу профпридатності військовослужбовців і правоохоронців ще в період перебування їх у зоні бойових дій. Зауважив, що після повернення до цивільного життя саме в центрах розвитку, створених при закладах вищої освіти, ветеранам допоможуть визначитися, у якій сфері найефективніше вони зможуть використати набутий досвід і фахові вміння.

Заступник директора Департаменту освіти, науки та спорту МВС України ‒ начальник управління освітньої діяльності Євген БОДЮЛ презентував напрями реалізації комплексної системи освітньої підтримки реінтеграції ветеранів. Проаналізував наявну правову базу в цій сфері, передбачені для ветеранів освітні пільги, передусім під час вступу на навчання до відомчих ЗВО, а також наявні національні та міжнародні програми. Також висловив пропозиції щодо розширення напрямів підготовки в ЗВО МВС фахівців з числа ветеранів, які проходили службу в органах системи МВС, військовослужбовців, працівників інших державних органів сектору безпеки й оборони України.

Напрями освітньої підтримки реінтеграції ветеранів війни  обговорили на міжвідомчій нараді в академії photo 5

Очільниця Департаменту освіти, науки та спорту МВС України Інна ЯЩУК висвітлила проблематику надання першої психологічної допомоги ветеранам війни в контексті уніфікації стандартів психологічної роботи з персоналом правоохоронного відомства. Констатувала, що в країні поки що не напрацьовано ефективні процедури надання підтримки пораненим бійцям, що вкрай необхідні для повернення до повноцінного життя після лікування. Для здійснення професійної реабілітації Інна Ящук закликала підтримати ініціативу створення центрів розвитку ветеранів при ЗВО системи МВС, де поранені бійці переважно здобували вищу освіту, а також розширити співпрацю з волонтерським рухом у цьому напрямі та проводити систематичний аудит ефективності впроваджуваних інновацій. Спрямувала увагу присутніх на психологічному аспекті роботи з військовослужбовцями, анонсувала розроблення практичного порадника з першої професійної допомоги ветеранам війни, до колективу авторів якого входять і фахівці-психологи НАВС.

Напрями освітньої підтримки реінтеграції ветеранів війни  обговорили на міжвідомчій нараді в академії photo 6

Підбиваючи підсумки робочої наради, ректор Національної академії внутрішніх справ генерал поліції першого рангу Володимир ЧЕРНЄЙ подякував гостям за обрання академії як платформи для обговорення вкрай актуальної проблематики й засвідчив готовність до всебічної співпраці та продуктивного діалогу.

Відділення комунікації НАВС

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X