Моніторинг як дієвий інструмент розвитку юридичного клінічного руху в академії

16-11-2018 Переглядів: 248

З 7 по 9 листопада представниками Асоціації юридичних клінік України та Міністерства юстиції України проведено моніторинг діяльності юридичної клініки «Захист» навчально-наукового інституту № 1. Подібні моніторинги покликані як забезпечити розвиток юридичних клінік у регіонах, так і дозволити Асоціації краще дізнатися про потреби мережі юридичного клінічного руху. Основними напрямами моніторингу діяльності юридичної клініки є організаційний, освітній, правозахисний та правопросвітній.

Участь в моніторингу взяли запрошені експерти: Марія Цип’ящук, викладачка Інституту права ім. І.Малиновського Національного університету «Острозька академія», член правління Асоціації юридичних клінік України; Юлія Матвєєва, член правління Асоціації юридичних клінік України, завідувач начальної лабораторії «Правнича клініка» Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Іван Шемелинець, керівник експертної групи з правової освіти Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України.

Під час презентації результатів моніторингу експертами були присутні перший проректор Станіслав Гусарєв, проректор Сергій Чернявський, член правління Асоціації юридичних клінік України Андрій Галай, директор Центру сім’ї Солом’янської районної в м. Києві державної адміністрації Валерія Савенок, заступник директора Четвертого Київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська, професор кафедри конституційного права та прав людини Наталія Камінська, заступник начальника відділу організації науково-дослідної роботи Олександр Калиновський, керівник юридичної клініки «Захист» Наталія Цюприк, керівник юридичної клініки «De Jure» Дмитро Куценко, викладачі-куратори та студенти-консультанти юридичних клінік академії.

Моніторинг як дієвий інструмент розвитку юридичного клінічного руху в академії

З вітальним словом до присутніх звернувся Станіслав Гусарєв, який відмітив важливість діяльності юридичних клінік в системі вишів системи МВС, оскільки саме майбутні працівники правоохоронних органів найкраще знають і розуміють зворотній бік правоохоронної діяльності – захист прав особи від порушень з боку держави. З огляду на це колишні працівники правоохоронних органів часто «виростають» у високопрофесійних адвокатів. Тому юридичні клініки і покликані навчати студентів навичкам надання правової допомоги, спілкування з різними категоріями осіб.

Моніторинг як дієвий інструмент розвитку юридичного клінічного руху в академії

Моніторинг як дієвий інструмент розвитку юридичного клінічного руху в академії

Іван Шемелинець, представник Міністерства юстиції України, учасник моніторингової групи запевнив присутніх, що підтримка діяльності юридичних клінік – пріоритетний напрям у роботі Мін’юсту в частині удосконалення юридичної освіти. За його словами, він приємно вражений рівнем розвитку юридичної клінічної освіти Національної академії внутрішніх справ. І результати цієї діяльності насправді не у відсотковому показнику моніторингу, а у мотивації студентів-консультантів підвищувати свій професійний рівень, працюючи у клініці.

Моніторинг як дієвий інструмент розвитку юридичного клінічного руху в академії

Андрій Галай, член правління Асоціації юридичних клінік України, зазначив у своєму виступі, що однією із особливостей Національної академії внутрішніх справ є наявність не однієї, а чотирьох юридичних клінік, які разом представляють потужне утворення, унікальність якого є очевидною, адже жоден заклад вищої освіти України не має у своїй структурі ефективну мережу юридичних клінік. Також він наголосив, що позитивно констатувати факти реальної співпраці юридичної клініки Захист» з партнерськими організаціями.

Моніторинг як дієвий інструмент розвитку юридичного клінічного руху в академії

Підбив підсумок засідання Сергій Чернявський, проректор академії, який наголосив на тому, що керівництво академії докладає максимум зусиль для розвитку юридичної клінічної освіти, завжди відкриті до співпраці і реалізації спільних проектів, спрямованих на захист прав і свобод людини та громадянина.

Моніторинг як дієвий інструмент розвитку юридичного клінічного руху в академії

Наостанок усі учасники зійшлися у думці, що юридичні клініки сьогодні – це сучасна та інтегральна складова практичної підготовки будь-якого правника, а дієва юридична клініка доповнює можливості безоплатного правового захисту і сприяє розвитку активної місцевої громади, а їх моніторинг дозволяє визначити нереалізовані резерви юридичної клініки і отримати слушні поради з метою покращення ефективності діяльності.

Відділ організації науково-дослідної роботи

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X