Минуло десять років з дня смерті українського миротворця Ігоря Киналя

19-03-2018 Переглядів: 868

У суботу, 17 березня, в Тернополі вшанували пам’ять старшого лейтенанта Ігоря Киналя, який загинув під час виконання службового обов'язку у складі Спеціального миротворчого підрозділу МВС України в Косово.

Минуло десять років з дня смерті українського миротворця  Ігоря Киналя

Вшанувати пам’ять бойового товариша в день його смерті зібрались батьки, рідні та близькі, військовослужбовці НГУ, представники Спеціального миротворчого центру НАВС, Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності МВС України миротворці, з якими Ігор разом служив у Косово, друзі.

Минуло десять років з дня смерті українського миротворця  Ігоря Киналя

Також відбулося покладання квітів біля його барельєфу, що розташований на фасаді середньої школи №3, де він навчався. В цей день на адресу Ігоря Киналя було сказано чимало теплих слів, як зі сторони дирекції школи, гвардійців НГУ, так і зі сторони бойових побратимів, адже він врятував багатьох товаришів ціною власного життя.

Минуло десять років з дня смерті українського миротворця  Ігоря Киналя

Професія військового була свідомим та виваженим рішенням Ігоря Киналя. Заради неї він залишив вищий навчальний заклад, провчившись рік на факультеті іноземних мов, і вступив до Харківської академії внутрішніх військ. Після чотирьох років навчання молодий лейтенант розпочав службу у військовій частині внутрішніх військ, дислокованій у Золочеві Львівської області.

На Балкани старший лейтенант Ігор Киналь вирушив 14 лютого 2007 року. Служив заступником командира оперативного взводу, також був перекладачем під час переговорів із загонами місії ООН з інших країн.

У середині лютого 2008 року українському підрозділу доручили охорону окружного суду в змішаному сербсько-албанському місті Митровиці, де планувалося слухання резонансної справи. 17 березня навколо приміщення суду почалися масові заворушення, що згодом переросли в зіткнення з міжнародними силами ООН. Натовп, який за чисельністю в багато разів переважав миротворців, зламав огорожу навколо суду та почав підпалювати службові поліцейські та військові автомобілі. Пізніше каміння, палиці, арматура, пляшки із запалювальною сумішшю та ручні гранати полетіли у бік миротворців. Одна з гранат розірвалася прямо під ногами старшого лейтенанта Киналя. Її осколки разом із уламками щита завдали йому смертельних ушкоджень. Незважаючи на професійно надану першу допомогу та зусилля лікарів шпиталю американської військової бази "Бонстіл", під час операції Ігор Киналь помер.

Указом Президента України від 11 квітня 2008 року старший лейтенант Ігор Богданович Киналь посмертно нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня, а працівникам ОВС України, що 17 березня 2008 року перебували у складі національного персоналу в міжнародній операції ООН з підтримки миру і безпеки в Косово, наданий статус "Учасник бойових дій". Крім того, наказом командувача внутрішніх військ МВС України Ігор Киналь навічно зарахований до списків особового складу Навчального центру внутрішніх військ.

Минуло десять років від цієї трагічної події. Багато, що змінилось за цей час, але пам’ять про нього живе та буде жити в наших серцях.

Відділ з питань забезпечення миротворчої діяльності МВС (Спеціальний миротворчий центр)

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X