Логіка як засіб протидії дезінформації в контексті національно-патріотичного виховання курсантів академії

11-05-2021 Переглядів: 275

Одним з пріоритетних напрямів діяльності кафедри філософії права та юридичної логіки НАВС є підвищення культури логічного мислення майбутніх правоохоронців. Зокрема, у процесі опанування курсу логіки здобувачі вищої освіти мають змогу долучитися до сучасних аналітичних засобів оптимізації їхньої подальшої професійної діяльності, а також методів критичного аналізу інформації, значущість яких підвищується в умовах сьогодення.

Логіка як засіб протидії дезінформації  в контексті національно-патріотичного виховання курсантів академії

Проводячи заняття напередодні Дня пам'яті та примирення, професор кафедри філософії права та юридичної логіки Олег Павлишин акцентував на важливості знань із логіки для підвищення національної самосвідомості здобувачів вищої освіти. Оцінюючи доволі неоднозначні наслідки Другої світової війни, він зауважив, що слід керуватися об'єктивно-логічними критеріями диференціації правди від фейку, хиби від істини з метою ефективної протидії пропагандистським маніпуляціям, викривленню історії та привласненню культурних здобутків України іншими державами.

Логіка як засіб протидії дезінформації  в контексті національно-патріотичного виховання курсантів академії

Семінарські заняття для курсантів 1-го курсу ННІ № 1 за освітньо-науковою програмою «Право» цього дня було проведено у форматі евристичної бесіди й відповідно до прийнятого кафедрою кредо: «Усе, що зрозуміємо та до чого прийдемо самі, ніколи не забудемо!». Викладач не повідомляв учням готових знань, а «навідними» запитаннями, які не містять прямої відповіді, спонукав їх на підставі власних знань, уявлень, спостережень, життєвого досвіду формулювати визначення нових понять, раніше не відомі висновки, правила та принципи. Така форма навчання, відома ще з часів давньогрецького мислителя Сократа, у наш час актуалізувалася як реакція на «зазубрювання» навчального матеріалу й відтворення готових відповідей, отриманих з мережі Інтернет, у процесі дистанційного навчання.

Логіка як засіб протидії дезінформації  в контексті національно-патріотичного виховання курсантів академії

Евристичні бесіди цього разу було спрямовано на розвиток критично-творчого мислення курсантів з огляду на їхні потреби, найактуальніші проблеми реформування правової системи України й найважливіші завдання держави в освітній сфері. Розмову ілюстрували прикладами порушення законів логіки з метою введення населення в оману. Крім дистанційного спілкування на платформі Zoom, бесіду було продовжено в індивідуальному форматі в месенджері Telegram, у створену групу направлено навчальні відео та висловлено пропозицію виявляти ініціативу щодо викладення матеріалів, які демонструють застосування знань з логіки для розвитку загального та правового світогляду, культури мислення, ерудиції та інтелекту, упорядкування масиву теоретичних знань, на практиці, у правоохоронній діяльності, а також з метою національно-патріотичного виховання, підвищення рівня національної свідомості здобувачів вищої освіти академії.

Кафедра філософії права та юридичної логіки НАВС

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X