Легенді спорту Хасанову Марселю Хазійовичу – 80!

18-07-2019 Переглядів: 1478

Днями в академії було урочисто відзначено 80-річний ювілей професора кафедри спеціальної фізичної підготовки Марселя Хазійовича Хасанова, легендарного спортсмена, заслуженого майстра спорту, заслуженого тренера України, заслуженого тренера СРСР, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, заслуженого працівника Національної академії внутрішніх справ, професора, ветерана органів внутрішніх справ та закладу вищої освіти, порядної людини з чуйним серцем і відкритою душею.

Легенді спорту Хасанову Марселю Хазійовичу – 80!

Він є прикладом спортивного і педагогічного таланту й довголіття, невтомної праці та мужності, на що вказують численні успіхи та перемоги, глибока людська шана сучасників, зокрема молодого покоління.

У день свого ювілею Марсель Хазійович отримав численні вітання від керівництва закладу вищої освіти, якому віддав понад 40 років служби й трудової діяльності, представників спортивної громадськості, ветеранських організацій, друзів і колег, та, безперечно, своїх вихованців.

Ректор академії генерал поліції другого рангу Володимир Васильович Чернєй вручив ювіляру вітальну адресу, Почесну грамоту НАВС та пам’ятний подарунок.

За дорученням голови Національного олімпійського комітету України Сергія Назаровича Бубки та спортивної громадськості ювіляра привітали перший віце-президент Асоціації ветеранів спорту України Віталій Валеріанович Ігнатенко, президент Федерації самбо України Олександр Корнійович Наухатько та легендарний футболіст і колега по роботі на кафедрі Стефан Михайлович Решко.

Асоціація ветеранів МВС України нагородила М.Х. Хасанова медаллю «100 років на варті правопорядку». Вітальну адресу ювіляру направив Президент Української секції Міжнародної поліцейської асоціації генерал внутрішньої служби України Андрій Володимирович Василишин.

Щирі слова привітання та вдячності висловила Рада ветеранів НАВС не лише ювіляру, а і його дружині, вручивши подружжю Почесну грамоту й подяку.

У ці хвилини ювіляр пригадав свій тернистий життєвий шлях – опалене війною дитинство, що пройшло в Татарстані та Приураллі, службу матросом на Тихоокеанському флоті, фізкультурно-спортивну роботу тренером товариства «Динамо», понад 50-річну науково-педагогічну діяльність та службу в органах внутрішніх справ – від лейтенанта до полковника, відвідання 42 країн світу, де він побував як очільник і тренер збірних команд України із самбо.

Теплі слова вдячності за довголітнє щасливе сімейне життя та побажання міцного здоров’я ювіляр висловив дружині Людмилі Вікторівні, яка займалася вихованням дітей – сина Олега та доньки Маргарити. Його гордістю нині є онуки Влад і Настя.

Хасанов Марсель Хазійович, як і раніше, по-спортивному підтягнутий, продовжує свою науково-педагогічну, тренерську та суддівську діяльність. Він є головою Суддівської колегії Федерації самбо України, членом виконкому Всесвітньої федерації самбо, головою Комітету з бойового самбо (комбат-самбо), суддею міжнародної категорії екстракласу, багаторазовим чемпіоном Світу і Європи із самбо (донині як ветеран).

Спортивні досягнення Хасанова М.Х. мають високе визнання – він нагороджений 38 урядовими та відомчими нагородами, відзнаками спортивних і громадських організацій, Хрестом Слави, Срібним орденом Всесвітньої Федерації самбо, Золотою медаллю Всесвітньої аматорської Федерації самбо, відзнакою «Золотий свисток» за справедливе суддівство, який йому як кращому судді світу вручив бойовий генерал голова Красноярського краю Олександр Лебедь. Його ім’я занесено до енциклопедії «Кавалери і лауреати України» та «Великої татарської енциклопедії».

Гордістю Марселя Хазійовича є, безперечно, його учні, серед яких чимало відомих спортсменів, знаних особистостей, правоохоронців, зокрема тих, хто отримав генеральські погони. Він підготував 528 майстрів спорту, у тому числі міжнародного класу, заслужених майстрів спорту України та СРСР, серед яких 55 чемпіонів і призерів Олімпійських ігор, чемпіонатів Світу, Європи, колишнього СРСР та України. З особливою повагою та гордістю він називає імена своїх вихованців Марії Кримської, Ігоря Северина, Юрія Пилипчука, Тетяни Чорної, Світлани Буряк, Василя Фелика, Бориса Шаповалова, Івана Васильчука, Петра Кузьміна, Андрія Уського, Дмитра Бабійчука та багатьох інших. З огляду на це, з глибокою шаною ювіляр прийняв вітання від свого першого підготовленого ним чемпіона СРСР з боротьби самбо серед юнаків Василя Івановича Фелика, нині – доктора юридичних наук, професора, директора Київського інституту інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія».

У пам’ять про своїх вихованців та їх високі спортивні досягнення в робочому кабінеті Хасанова М.С. і вдома створено своєрідні музеї зі світлинами, кубками, дипломами та грамотами, афішами виграних змагань. У спортивній залі центрального корпусу академії розміщено галерею портретів кращих його спортсменів-вихованців.

Ще донедавна в НАВС проводили щорічний турнір з боротьби самбо на приз Марселя Хасанова. Сподіваємося, що цю чудову традицію буде відновлено.

Бажаємо шановному Марселю Хазійовичу міцного здоров’я, сімейного щастя та благополуччя, життєвої енергії, нових здобутків у розвитку фізичної культури та спорту, продовжувати справу виховання молоді та спортивної слави академії.

Легенді спорту Хасанову Марселю Хазійовичу – 80!

Юрій Кобринський, Анатолій Лапко, Петро Коваль

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X