«Колодія величайте – весну зустрічайте!»

19-02-2018 Переглядів: 297

Свято Колодія — одне з праслов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. У народі вважають, що за цей час повинна прокинутися вся природа після зимової сплячки. В прадавньому розумінні Колодій — це маленький Сонце-Божич, який уже підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм.

«Колодія величайте – весну зустрічайте!»

Колодій, Колодка, Колодки, Масляниця, Масляна, Масниці, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця, «Ніжкові заговини» тощо - різні назви давнього свята, котре припадає щороку на різні дати, в залежності від того, на який день випадає Пасха.

Починали святкувати Колодія на початку тижня. Наші предки вважали Колодку символом продовження роду. Ритуали мали свою послідовність: народження, освячення, дієвість, смерть, захоронення та оплакування. Проте веселощі, кмітливі забави та жарти супроводжували умовні обрядові дійства упродовж усього тижня.

«Колодія величайте – весну зустрічайте!»

Ще його називали «Бабським тижнем» або попросту «Бабським», а Колодій, відповідно, - «Бабським святом». Упродовж цього часу чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. Раніше в цей період проводилися грандіозні народні гуляння, які супроводжувалися танцями, піснями, хороводами, спалюванням солом’яного опудала – символа зими, частуванням різноманітними смаколиками. Традиції Масниці настільки цінувалися, що залишилися до цих пір.

Так, 17 лютого жителі та гості м. Ірпінь, що на Київщині, сповна насолоджувалися етнографічно-мистецьким святом під назвою «Колодія величайте - весну зустрічайте!», котре розгорнулося на Центральній площі міста. Усі: і дорослі, і діти мали змогу обрати собі забаву за смаком.

«Колодія величайте – весну зустрічайте!»

Серед творчих представників фольклорних виконавців у народному дійстві, зокрема, участь взяли й курсанти Національної академії внутрішніх справ – Максим Нечипоренко (3 курс), Юлія Ярошенко (3 курс) та Карина Пилипченко (2 курс). Гості свята підтанцьовувати та підспівувати під мотиви українських пісень, насолоджуючись їх талановитим виконанням.

«Колодія величайте – весну зустрічайте!»

Упродовж усього дійства незмінними супутниками свята були не лише гарний настрій та щирі посмішки, а й тепле сонечко, котре з’явилося, щоб нагадати, що невдовзі владу одержить очікувана весна.

Відділ соціально-гуманітарної роботи

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X