Гендерне насильство: як Стамбульська конвенція допоможе боротьбі зі злочинністю

26-03-2019 Переглядів: 1257

Кілька років триває підготовча робота з ратифікації Верховною Радою України Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції), яку Україна підписала ще 2011 року. Крім цього, особливо актуальним стає також Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року, затверджений розпорядженням Кабінету міністрів України № 113-р від 24 лютого 2016 року.

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року» № 1393-р від 03.11.2015 Уряд затвердив план дій, який передбачає низку заходів, зокрема, навчання та підвищення професійного рівня працівників поліції стосовно особливостей здійснення кримінального провадження щодо торгівлі людьми з приділенням особливої уваги відновленню і захисту прав постраждалих.

Ключові питання, що нерозривно пов’язані із розслідуванням таких кримінальних правопорушень, неодноразово обговорювались на засіданнях наукового гуртка кафедри кримінального процесу.

За першою нагодою відвідати зовнішній захід для з’ясування окремих проблемних питань під час розслідування 23 березня для представниць наукового гуртка було організовано відвідування зовнішнього заходу - лекції на тему: «Гендерне насильство: як Стамбульська конвенція допоможе боротьбі». Захід відбувся у у кінотеатрі “Жовтень” в межах 16-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Гендерне насильство: як Стамбульська конвенція допоможе боротьбі зі злочинністю

Гендерне насильство: як Стамбульська конвенція допоможе боротьбі зі злочинністю

Користуючись можливістю, курсанти задавали запитання Ірині Виртосу зі ZMINA Центру прав людини та Юлії Донцовій з Amnesty International Ukraine, зокрема, як Стамбульська конвенція допоможе у боротьбі з насильством стосовно жінок і домашнім насильством? Чому Конвенція ще досі не пройшла ратифікацію Україною? Чому окремі громадяни бояться слова “гендер” та до чого тут церква? Чи йдеться у Стамбульській конвенції про сексуальну орієнтацію? Хто такий сталкер? Яким чином Національна поліція та інші правоохоронні органи будуть боротися за права жертв?

Гендерне насильство: як Стамбульська конвенція допоможе боротьбі зі злочинністю

Спікери відповіли на поставлені запитання, зацікавили своєю позицією та спонукали на наукові пошуки. Зокрема, йшлося, про зміни до Кримінального кодексу, більш відомі як “закон про згоду на секс” — як реалізацію одного з положень Конвенції.

По завершенню заходу зі спікерами було обговорено можливість проведення спільних заходів для широкого загалу представників наукового товариства здобувачів нашого вишу.

Детально про цей та інші заходи наукового гуртка кафедри кримінального процесу дивись на сторінці в соціальній мережі Facebook.

Кафедра кримінального процесу

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X