Андріївські вечорниці на Прикарпатському факультеті

15-12-2017 Переглядів: 187

Українська культура з її багатовіковими традиціями є невичерпним джерелом для національно-патріотичного виховання молоді. Долучення до звичаїв і традицій рідного народу, пізнання його глибинних духовних скарбів сприяє формуванню націоцентричного світогляду, утверджує в поглядах молодого покоління стійкі розуміння таких ключових понять, як «українська держава», «рідна мова», «справедливість», «честь», «гідність» тощо. Саме тому, за ініціативи керівництва Прикарпатського факультету НАВС, курсанти і студенти, разом із викладацьким складом, організували і провели українські вечорниці, що стали звичними упродовж віків для наших предків напередодні релігійного свята св. Андрія.

Андріївські вечорниці на Прикарпатському факультеті

День Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначають ще з часів Київської Русі, 13 грудня. Нагадаємо, що Андрій Первозванний уходив до числа 12-ти апостолів Христа і, згідно з переказами, був братом апостола Петра та покровителем жителів України. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на Андріївські вечорниці – гадання, з якими пов'язано безліч цікавих і загадкових звичаїв. Вечорниці проходять в ніч з 12 на 13 грудня і в основному святкуються тільки молоддю.

Андріївські вечорниці на Прикарпатському факультеті

За традицією, в цей вечір і ніч хлопці робили різноманітні дрібні збитки дівчатам (викрадали і ховали предмети одягу, прикраси тощо). З настанням темряви хлопці лякали їх на вулицях або стукали у вікна, говорячи на різні лади, намагаючись таким чином звернути на себе увагу.

Дівчата ж у цей час займалися таємним обрядом – проводили ворожіння на судженого і на результат майбутнього сімейного життя. Іноді дійством керувала заміжня і щаслива у сімейному житті ворожка, але найчастіше дівиці виступали в ролі ворожок самостійно. Андріївські вечорниці супроводжувалися веселими співами, довгими дівочими посиденьками, знайомствами і заграваннями молоді. Вечорниці тривали всю ніч, оскільки наступного разу молоді люди могли поспілкуватися тільки на гуляннях напередодні Різдва.

Андріївські вечорниці на Прикарпатському факультеті

13 грудня курсанти та постійний склад Прикарпатського факультету (м. Івано-Франківськ) провели Андріївські вечорниці. Відповідно до сценарію свята, учасники дійства (викладацький склад кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та курсанти факультету) майстерно зіграли свої ролі, у залі панувала святкова атмосфера – лунали народні пісні, жарти, дотепи, виконувалися українські танці. Кульмінацією свята було приготування українських національних страв, зокрема вареників та пампушок, якими щедро почастували всіх присутніх. Особливо пізнавальне та виховне значення це свято мало для здобувачів вищої освіти, які виросли у містах, і з тих чи інших причин не були знайомі з таким обрядом.

Після завершення святкування в учасників та гостей був піднесений настрій та відчуття приналежності до великої єдиної родини – українського народу, який витворив такі нетлінні скарби духовності.

Прикарпатський факультет

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X