Згадаймо всіх поіменно, горем згадаємо своїм...

06-05-2016 Переглядів: 1692

"Згадаймо всіх поіменно, горем згадаємо своїм...
Це потрібно не мертвим! Це треба живим!"

Період, що ввійшов в історію людства як Друга світова війна, охоплює рівно шість років - із вересня 1939 по вересень 1945 р. Ця війна буда найкровопролитнішою і найжорстокішою з тих, які знає людство. У ній брала участь 61 держава - понад 80% жителів планети. До армій воюючих держав було мобілізовано понад 100 млн. осіб. Людські втрати становили майже 60 млн. убитими і понад 90 млн. чоловік покаліченими.

Відомо, що початком Другої світової війни вважається 1 вересня 1939 року: день нападу фашистської Німеччини на Польщу. Але, як свідчать численні документи та історичні факти, до 1 вересня 1939 р. війна вже палала в багатьох регіонах, світ був утягнутий у світову війну поетапно: напад Японії на Китай у 1931 р., напад Італії на Ефіопію (Абіссінію) у 1935 р., у 1936 р. Німеччина й Італія розпочали інтервенцію в Іспанську республіку, гітлерівська Німеччина у 1938 р. примусово включила Австрію до складу Німеччини. Вторгнення Японії в район озера Хасан у 1938 р.

Згадаймо всіх поіменно, горем згадаємо своїм...

1939 рік став роком активного поширення фашистської агресії. 15 березня 1939 р. гітлерівська Німеччина окупувала всю Чехословаччину, захопила у Литви місто Мемель (Клайпеду), у Польщі - Данциг (Гданськ). Фашистська Італія напала на Албанію, німецько-італійські інтервенти задушили Іспанську республіку. Японія, загарбавши майже половину Китаю, спровокувала широкомасштабний конфлікт проти СРСР і МНР у районі Халхін-Голу та ін.

4,5 млн. синів українського народу - кожний десятий житель України - воювали в лавах Червоної Армії. На кінець війни українці складали 20% загальної чисельності радянських Збройних Сил. За героїчні подвиги звання Героя Радянського Союзу удостоєні понад 11600 чоловік, з яких кожний п’ятий - наш співвітчизник.

Серед 115 двічі Героїв - імена 32 синів України. Один з трьох тричі Героїв - Іван Микитович Кожедуб - народився на українській землі. Її представникам вручені кожний третій орден і медаль із 7 мільйонів нагород, якими було відзначено за роки війни радянських солдатів та офіцерів. У тилу фашистських окупантів на Україні вели активну боротьбу 500 тис. партизанів і понад 100 тис. підпільників. Мільйони трудівників України кували зброю перемоги в радянському тилу.

Згадаймо всіх поіменно, горем згадаємо своїм...

Великою була ціна перемоги. Кожний 7-й із тих майже 60 млн., які загинули у Другій світовій війні, - наш співвітчизник. Понад сімдесят років тому завершилася перемогою нашого народу страшна війна, яка забрала мільйони життів. Для гіркої пам'яті немає термінів. Змінюється багато чого: держави, межі, люди, оцінки минулого. Не змінюється пам'ять, все ще живі в спогадах нечисленних вже фронтовиків їх бойові товариші, полеглі смертю хоробрих на фронтах Другої світової війни.

Ще зберігають сиві вдови старі фотографії та листи, дбайливо перегортають в пам'яті недовгі щасливі дні і плачуть, впізнаючи у дорослих онуках риси давно загиблих молодих чоловіків. І не гасне полум'я вічного вогню, запаленого живими в пам'ять про загиблих.

Живучи днем сьогоднішнім, ми не повинні забувати, що є минуле, пам'ятати в ньому не тільки трагічне, але й героїчне. Пам'ять не може бути жорстокою, вона повинна бути турботою про майбутнє, щоб, витягуючи уроки, не повторити помилок.

Працівниками загальної бібліотеки представлена книжкова виставка, присвячена великій Перемозі у другій світовій війні, запрошуємо всіх бажаючих до перегляду.

Згадаймо всіх поіменно, горем згадаємо своїм...

Людмила Гайдар,
провідний методист загальної бібліотеки

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X