Юридичні клініки академії

25-09-2014 Переглядів: 123

Сьогодні ми стоїмо на порозі глибинних трансформацій у суспільно-політичній, економічній, культурно-освітній та науковій сферах. Підтвердженням цього стала ратифікація Європарламентом 16 вересня 2014 року Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. На шляху до демократизації суспільства та правової держави Україна прийняла прогресивний за змістом Закон „Про вищу освіту”, одним із інноваційних положень якого є визнання юридичної клініки самостійним структурним підрозділів вищого навчального закладу. Нагадаємо, що у стінах нашої академії уже тривалий час діють п’ять юридичних клінік: «Юстиніан» – в навчально-науковому інституті права та психології; «Захист» – в навчально-науковому інституті підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції; «DeJure» –в навчально-науковому інституті підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та Національної гвардії України; Пенітенціарна юридична клініка (Центр юридичної клінічної освіти) – в Інституті кримінально-виконавчої служби; а також юридична клініка навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів.

Юридичні клініки академії

До консультантів юридичних клінік звертаються з різноманітними питаннями – від порядку грошових виплат соціально незахищеним верствам населення до визнання укладених цивільно-правових договорів недійсними, порядку проходження контрактної служби.

З нового навчального року координацію за діяльністю юридичних клінік покладено на відділ організації науково-дослідної роботи. На розширеному засіданні проректор Сергій Чернявський зосередив увагу на організаційних засадах діяльності клінік, а також наголосив на необхідності дотримання етичних та моральних норм у спілкуванні з громадянами.

Кожною юридичною клінікою розглянуто та затверджено плани-графіки роботи щодо надання правової допомоги, проведення профорієнтаційних та правопросвітніх заходів у загальноосвітніх навчальних закладах стлиці та Київської області. Також, окремо звернули увагу на активізацію проведення наукової діяльності з питань юридичної клінічної освіти в академії.

Варто наголосити на тому, що в діяльності юридичних клінік «Захист», «DeJure» та юридичної клініки навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів академії вже активно залучають курсантів, які переведені для подальшого навчання до академії з Донецького та Луганського регіонів.

Показовим цього року є залучення першокурсників до ознайомлення з діяльністю юридичних клінік. Протягом лютого-березня 2014 року відбувся Всеукраїнський конкурс студентських робіт «Юридична клініка: що це для нас та чому ми тут?». За результатами конкурсу журі з представників ЗМІ, членів правління Асоціації юридичних клінік України та Української фундації правової допомоги відібрали дев’ять переможців конкурсу.

До числа цих кращих студентів юридичних клінік України, переможців конкурсу увійшли одразу три представники юридичних клінік нашої академії: Валерій Джиба (інститут громадської безпеки), Анастасія Носатова (інститут права та психології) та Олексій Назаренко (інститут кримінально-виконавчої служби). Їх думки розміщені у спеціально виданому буклеті. Виходячи з того, що буклет видано накладом 15000 примірників, він буде розповсюджуватися на всіх заходах, що стосуються юридичної клінічної освіти в Україні.

Юридичні клініки академії

З метою полегшення пошуку інформації про таку допомогу відділом організації науково-дослідної роботи спільно з керівниками юридичних клінік і відділом комп’ютерного та програмного забезпечення проведено масштабну роботу щодо оформлення електронних сторінок юридичних клінік та окремого розділу на офіційному веб-порталі академії. Тож, відтепер, он-лайн звернення громадян матимуть вигляд «гостьової книги» у розділі «Надання правової допомоги (юридичні клініки)», що дозволить здійснювати моніторинг питань, з якими звертаються громадяни та аналізувати діяльність юридичних клінік, кваліфікацію їх членів та багато чого іншого.

Відділ організації науково-дослідної роботи

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X