Впровадження досвіду практичної діяльності кіберполіції в освітній процес

26-05-2016 Переглядів: 353

На виконання вимог керівництва Національної академії внутрішніх справ щодо подальшого вдосконалення практичної складової підготовки фахівців для органів поліції кафедрою інформаційних технологій 25 травня 2016 року організована зустріч 350 курсантів 2 курсу навчально-наукового інституту № 1 з практичним працівником. Перед курсантами виступив інспектор відділу протидії кіберзлочинності в місті Києві Київського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України старший лейтенант поліції Аніськін Ігор Володимирович.

Впровадження досвіду практичної діяльності кіберполіції  в освітній процес

Він розповів курсантам про історію створення Департаменту кіберполіції, його структуру, основні завдання та функції, навів цікаві приклади сучасної практики протидії кіберзлочинності. Доповідач звернув увагу курсантів на те, що на сьогоднішній день найпопулярнішим ресурсом, через який шахраї заволодівають коштами чесних громадян є електронна дошка оголошень «olx.ua». Людина в пошуках того чи іншого товару за найбільш прийнятну ціну звертається до даної електронної дошки оголошень і нехтуючи всіма попередженнями правоохоронних органів та адміністрації ресурсу, робить повну передоплату коштів. Нажаль, в більшості випадків по даному сценарію громадяни стають жертвами шахраїв.

Впровадження досвіду практичної діяльності кіберполіції  в освітній процес

Впровадження досвіду практичної діяльності кіберполіції  в освітній процес

Аніськін І.В. надав ґрунтовну характеристику веб-порталу Департаменту кіберполіції (www.cybercrime.gov.ua), зокрема: пояснив порядок написання заяви про вчинення кримінального правопорушення у формі «Зворотнього зв’язку»; відмітив особливості користування розділом «Допоможіть встановити», в якому містяться фото осіб, причетних до правопорушень; звернув увагу курсантів на можливість здійснення пошуку на веб-порталі «За номером телефону», «За банківською картою», «За URL-адресою ресурсу»; запропонував курсантам ознайомитися з розділом «Новини», в якому наводяться приклади практичної діяльності підрозділів кіберполіції з попередження та протидії кримінальним правопорушенням.

Впровадження досвіду практичної діяльності кіберполіції  в освітній процес

Наприкінці зустрічі завідувач кафедри інформаційних технологій Кудінов В.А. розповів курсантам про досвід академії щодо підготовки фахівців з протидії кіберзлочинності, навів приклад міжнародного досвіду ефективного використання правоохоронними органами США спеціалізованого програмного забезпечення з виявлення дитячої порнографії на комп’ютерних накопичувачах інформації, звернув увагу курсантів на те, що, відповідно до затвердженої Указом Президента України від 15.03.2016 № 96/2016 «Стратегії кібербезпеки України», боротьба з кіберзлочинністю передбачає здійснення ще таких заходів, як підвищення кваліфікації співробітників правоохоронних органів, підготовка суддів (слідчих суддів), слідчих та прокурорів для роботи з доказами, що стосуються злочину, отриманими в електронній формі, з урахуванням особливостей кіберзлочинів.

Курсанти з зацікавленістю слухали виступи доповідачів. Враховуючи те, що після закінчення даного заходу до практичного працівника з додатковими питаннями щодо діяльності підрозділів кіберполіції звернулось безпосередньо понад десяти курсантів, а також виявлене ними бажання записатися до наукового гуртка кафедри «Сучасні інформаційні технології», вважаємо, що мета заходу була повністю досягнута.

Вадим Кудінов

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X