Відзначення Дня української мови на Прикарпатті

10-11-2015 Переглядів: 35

Дев’ятого листопада вся Україна – від сходу до заходу, з півдня до півночі – святкує День української писемності та мови. З метою виховання в українського молодого покоління поваги до мови, підвищення рівня мовної свідомості свято відзначили й у стінах Прикарпатського факультету НАВС.

Відзначення Дня української мови на Прикарпатті

Відзначення Дня української мови на Прикарпатті

Заходи розпочалися із Всеукраїнського диктанту національної єдності, до написання якого долучилися науково-педагогічний склад, курсанти та студенти Прикарпатського факультету, а також слухачі навчально-консультаційного пункту (м. Івано-Франківськ) ННІЗН. У залі, де писали диктант, панувала надзвичайна патріотична атмосфера, оскілки основна мета диктанту – виховання високої мовної культури, підтримка та розвиток державної мови як духовного потенціалу нації.

На цьому святкування не завершилося. Курсанти разом із науково-педагогічним складом активно полемізували про історію та сучасний стан розвитку української мови під час засідання круглого столу. На заході кожне повідомлення було по-своєму колоритним та стосувалось актуальних проблем української мови.

У диспуті взяли участь курсанти першого курсу, зокрема О. Степко виступила з доповіддю «Українська мова як чинник державотворення»; Б. Воробок доповіла про особливості використання діалектизмів в українській мові; синонімічного та фразеологічного багатства української мови стосувались повідомлення Д. Комарніцької та Л. Іваніцької; від А. Семенюк та Л. Петріянчук присутні почули про суржик та ненормативну лексику в рідній мові. Не менш цікавими були виступи Н. Дмитрик («Проблема інтернаціоналізмів в українській мові»), М. Бойко («Способи передачі чужого мовлення»), А. Яцука («Синтаксичні особливості публіцистичних текстів»), В. Піхоцької («Зародження письма на українських землях»), Я. Могорук («Мова права як особливий різновид української мови»), І.Альберт («Взаємозв’язок літературної та діалектної мови»).

Відзначення Дня української мови на Прикарпатті

Свято, до відзначення якого долучилися курсанти, гуртує всіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду.

Відзначення Дня української мови на Прикарпатті

Відзначення Дня української мови сьогодні є надзвичайно актуальним, оскільки саме зараз українська мова потребує нашої справжньої підтримки. Від кожного з нас залежить чи говоритимуть нею наші діти, чи знатимуть її історію. Тому потрібно максимально зробити все, щоб з ефірів радіо та телебачення лунала тільки українська мова, щоб з наших телефонів звучали тільки українські мелодії, щоб у побуті спілкування велося лише українською мовою. Адже й у ці хвилини справжні патріоти віддають своє життя за державу, за мову, за народ. Тому стараймося, щоб їхня жертва не була марною!

Прикарпатський факультет

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X