Вербна неділя на Прикарпатті

06-04-2015 Переглядів: 99

Все ближче і ближче кінець Великого посту. Віддавна особливу радість приносили шоста неділя і останній перед Великоднем тиждень, який має кілька народних накличок: Чистий, Вербний, Цвітний (Квітний) тиждень, Лазарева субота тощо. На Галичині Вербну неділю ще називали Шутковою.

Вербна неділя на Прикарпатті

Вербна неділя – це народна назва великого церковного свята — Вхід Господній до Єрусалиму. Його виникненню послужили біблійні оповіді: коли Ісус Христос в'їжджав до Єрусалиму верхи на віслюку, люди стелили на його шляху пальмові гілки. Це поклало початок звичаю святити гілки. Але пальмових гілок в Україні немає, вони у нас замінюються вербами, бо верба раніше за інші дерева дає бруньки. До того ж, це дерево згадується в Святому Письмі.

Зранку у Вербну неділю усі богобоязні люди обов'язково повинні піти до церкви, щоб посвятити вербу. Того, хто проспить процедуру освячування верби, по поверненню із церкви легенько б'ють свяченими гілками: Це не я б'ю, а верба б'є, За тиждень — Великдень!

5 квітня курсанти 1 курсу Прикарпатського факультету та курсанти 2 і 3 курсів навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції, які на даний час навчаються на базі Прикарпатського факультету, відвідали богослужіння у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Івано-Франківська. Під час богослужіння молоді люди мали можливість завершити своє духовне приготування до світлого Христового воскресіння за допомогою сповіді та святого причастя.

Вербна неділя на Прикарпатті

Після богослужіння на подвір`ї біля Собору відбулося освячення вербових гілочок та окроплення святою водою усіх прихожан. Курсанти залишилися задоволені відвідуванням святкового богослужіння, яке наштовхнуло їх до роздумів над своїм життям та змусило ще раз замислитися над власними вчинками.

Прикарпатський факультет

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X