У Національній академії внутрішніх справ підготовлено нове видання підручника

15-09-2014 Переглядів: 103

Правова статистика : [підруч.] / О. М. Джужа, В. В. Василевич, та ін.; за заг. ред. О. М. Джужі. – К. : Атіка, 2014. – 448 с.

У Національній академії внутрішніх справ підготовлено нове видання підручника

Правова статистика відіграє провідну роль в інформаційному забезпеченні правотворчого, організаційно-управлінського та господарського процесів життєдіяльності країни.

Підручник 2014 року, як і попереднє його видання 2008 року, дає можливість ознайомитися з основними статистичними методами, їх можливостями та межами застосування.

З моменту виходу у світ попереднього видання підручника, відбулися істотні зміни у правовій регламентації статистичних досліджень в Україні. Зокрема, з прийняттям і набранням чинності положень нового Кримінального процесуального кодексу України (2012 року), створенням та введенням Єдиного реєстру досудових розслідувань (2012 року), у державі кардинально змінилася система кримінального провадження, у тому числі, досудового розслідування кримінальних правопорушень. В свою чергу, ці зміни спричинили за собою запровадження оновленої системи статистичного спостереження та звітності у правоохоронних органах і судах, а відтак, зумовили необхідність визначення нових підходів до висвітлення відповідних положень у новому виданні.

У 2-му виданні підручника розглянуто теоретичні та практичні питання організації правової статистики в Україні. Розкриваються поняття і форми, види та способи проведення статистичного спостереження, зведення і групування матері¬алів спостереження; з’ясовуються методики обчислення узагальнюючих статистичних показників динаміки суспільних явищ, тенденцій і закономірностей їх розвитку. Навчальні матеріали подано на основі нормативних вимог щодо збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку, узагальнення даних адміністративно-правової, кримінально-правової, цивільно-правової статистики з методикою розрахунків індексів, коефіцієнтів та інших показників правової статистики.

Автори підручника розкривають сутність правової статистики як науки та сфери її практичного застосування; принципи та особливості статистичної методології; галузеву структуру правової статистики, її основні поняття та категорії. З'ясовуються, також, методи збору статистичної інформації (форми, види і способи статистичного спостереження); особливості методології та практичного застосування статистичного зведення та групування; методологія побудови статистичних таблиць та графіків; методи розрахунку абсолютних, відносних та середніх величин їх використання в аналізі правових явищ.

Важливою частиною підручника є її аналітична частина, де досліджується методологія аналізу варіації та частотного розподілу; питання теорії та практики вибіркового спостереження; методологія та показники оцінки взаємозв’язку вивчення структури та структурних змін і різниці; методологія вивчення динаміки правопорушень; основні характеристики, види і способи розрахунку індексів, а також питання аналізу та узагальнення статистичних даних.

Це видання підручника, на відміну від попереднього, доопрацьовано та доповнено новим теоретичним і практичним матеріалом, який конкретизує та оновлює зміст індексів, прогнозування кримінальної ситуації, обліку адміністративних та кримінальних правопорушень у правоохоронних органах, звітності правоохоронних органів та суду щодо кримінальних правопорушень, кримінологічного аналізу окремих видів кримінальних правопорушень, методики дослідження криміногенної ситуації та підготовки типових планів профілактики злочинності. Теоретичну частину доповнили приклади, що побудовані на новітніх статистичних даних. Вперше у підручнику розкривається зміст положень. порядок ведення та формування Єдиного реєстру досудових розслідувань від 17 серпня 2012 року, створення та впровадження якого ставить за мету забезпечити єдиний облік кримінальних правопорушень та прийняття під час досудового розслідування рішень, осіб, які їх учинили, та результатів досудового провадження; оперативний контроль за додержанням законів під час проведення досудового розслідування; аналіз стану та структури кримінальних правопорушень учинених у державі. На підставі документів первинного обліку в інформаційно-аналітичних підрозділах правоохоронних органів розкрито зміст організації та формування звітності про кримінальні правопорушення.

Підручник підготовлений науково-педагогічними працівниками кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національної академії внутрішніх справ. Серед авторів: доктори наук: О. М. Джужа, О. Г. Кулик, С. І. Мінченко; кандидати наук: А. А. Бова, В. В. Василевич, Є. С. Демчихіна, А. О. Джужа, Ю. Л. Заросінський, Ю. Ф. Іванов, Ю. В. Іщенко, Т. Л. Кальченко, Н. В. Кулакова, Ю. О. Шевченко, Т. В. Миронюк, А. В. Микитичик, Є. М. Моісєєв, І. В. Наумова, М. В. Пєшковська, Г. І. Піщенко, Г. С. Поліщук, Е. В. Расюк, О. Я. Сени, Т. А. Третьякова.

Для більш детального ознайомлення з підручником, наводимо його зміст:

Зміст

З підручником можна ознайомитись в читальному залі загальної бібліотеки.

Тетяна Сіродан,
провідний бібліограф загальної бібліотеки НАВС

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X