Святкуємо Масляну

24-02-2017 Переглядів: 454

Вареники з сиром, вареники в маслі,
Ох, які ж бо ви, насправді , у мене прекрасні!
Вареники, варенички — кручені краєчки,
Начиночка найкраща — чи з м’яса, чи з гречки!

В Україні дуже полюбляють вареники. Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, найтиповішою в українській національній кухні. У давнину ця страва наділялася певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписували відповідні функції Місяця – сприяти добробуту і зміцненню здоров’я людини.

У меню українського селянина вареники траплялися не часто, вони були окрасою недільного і святкового столу, а ще під час Масляної. Свого часу навіть побутували прислів’я: «Чекайте, вареники, прийде й на вас Масниця!», «Вареники доведуть, що і хліба не дадуть!».

Святкуємо Масляну

Масляна – древнє слов'янське свято, що дісталося нам у спадщину від язичницької культури, яке збереглося і після прийняття християнства. Слов'яни святкували його в дні весняного рівнодення, а головним сенсом усіх заходів було бажання задобрити природу, щоб отримати хороший урожай.

Масляна була сприйнята християнською церквою фактично як релігійне свято й одержала назву Сирний або Сиропусний тиждень. Святковий час, для якого традиційним був своєрідний розгул ситості й веселощів. Упродовж Масниці кожній українській господині найперше годилося щодня готувати... ні, не млинці, а макітру вареників iз сиром, щедро присмачених вершковим маслом та сметаною.

Святкуємо Масляну

Не могли оминути традиції пращурів й працівники та курсанти факультету № 3 (м. Івано-Франківськ). 22 лютого приміщення їдальні факультету зібрало поціновувачів вареників на конкурсі «Вареники, як для себе». У конкурсі брали участь дванадцять команд з числа курсантів та студентів, а також команда від постійного складу (на позаконкурсній основі). За одну годину, з однакової кількості інгредієнтів, конкурсанти повинні були самостійно замісити тісто, розкачати його, вирізати палянички, зробити начинку і наліпити вареників.

Святкуємо Масляну

Важко передати словами той азарт, який панував у залі, за кожним столом кипіла робота. Як дівчата, так і хлопці показували свої вміння, ділилися технікою та тонкощами ліплення вареників. А учасники художньої самодіяльності факультету розважали всіх присутніх веселими українськими народними піснями.

Із поставленими завданнями всі учасники справилися на відмінно, а переможцями стали курсанти 203 взводу, друге та третє місце посіли 101 та 103 взводи відповідно.

Після конкурсу всі курсанти під час вечері досхочу посмакували варениками. Адже здавна вважалося, що у дні Масляного тижня треба їсти стільки, скільки душі завгодно, про запас, на весь майбутній Великодній піст.

Святкуємо Масляну

Факультет № 3 (м. Івано-Франківськ)

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X