Судово-експертна діяльність: сучасний стан та перспективи розвитку

28-04-2015 Переглядів: 1066

23 квітня на базі навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів Національної академії внутрішніх справ відбулося засідання круглого столу на тему «Судово-експертна діяльність: сучасний стан та перспективи розвитку».

Проблеми судово-експертної діяльності не вперше стають предметом наукових дискусій. В результаті проведених зустрічей вдалося окреслити коло актуальних, а в деяких випадках - проблемних питань, які мають як відомчий, так і міжвідомчий характер.

Ініціатива проведення вказаних заходів саме на базі ННІПФЕКП пояснюється потребою навчального закладу, який не є суб’єктом судово-експертної діяльності та позбавлений можливості прямої участі в її здійсненні, володіти не лише знаннями щодо проблемних аспектів інституту судової експертизи, а й мати доступ до наукової, нормативної, методичної та емпіричної інформації, одержаної за результатами судово-експертної діяльності державних спеціалізованих установ.

Спільне обговорення проблемних аспектів судово-експертної діяльності всіма її суб’єктами є важливим кроком до на шляху до вдосконалення науково-методичного, організаційного, кадрового та інформаційного забезпечення судової експертизи.

Судово-експертна діяльність: сучасний стан та перспективи розвитку

Учасниками наукового заходу стали відомі вчені-криміналісти: Клименко Н.І., Меленевська З.С., Молибога М.П., Будко Т.В., Карпов Н.С. Значимість та актуальність зібрання підтвердили також інші учасники круглого столу - представники Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (Голікова Т.Д., Полтавський А.О., Сукманова Т.О.); Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Біленчук П.Д., Ярмолюк А.А.); НДЕКЦ при ГУ МВС України в м. Києві (Третяк О.М.), Київської області (Шатун В.В.) та на Південно-Західній залізниці (Рибалко В.Я., Татарнікова Т.О.); Київського обласного бюро судово-медичної експертизи (Ворошилов К.Ф., Зеленська Т.С.); Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи (Юрченко В.Т., Зосіменко В.В., Михайленко О.В.); Головного бюро судово-медичної експертизи (Петрошак О.Ю., Личман Т.В., Варфоломеєв Є.А.); Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (Яковенко О.П., Шпакович Н.Г., Ірхін Ю.Б., Терешкевич А.І., Семенець А.В.); Українського НДІ спеціальної техніки та судових експертиз СБУ (Охріменко О.І., Кошель О.Ю., Гуменський О.А., Серьогін В.Л., Шульга Є.С., Нізовцев Ю.Ю.); кафедри судової медицини НМУ ім. О.О. Богомольця (Бабкіна О.П., Ергард Н.М., Варуха К.В., Федорова О.А., Хміль І.Ю.) тощо.

Крім того, враховуючи те, що круглий стіл проходив в форматі відеоконференцзв’язку, до обговорення проблем приєдналися представники НДЕКЦ при УМВС України у Вінницькій області та НДЕКЦ при УМВС України на Придніпровській залізниці.

Наукові дискусії перевищили визначений час, і не всі заявлені доповіді вдалося заслухати, але бажаючі мають можливість ознайомитися з тезами доповідей учасників круглого столу, виданих у вигляді збірника.

Подібні заходи завжди демонструють необхідність та актуальність зустрічей такого формату, і є корисними не лише для практиків та науковців з точки зору висвітлення проблемних питань та обрання напрямів наукової діяльності щодо їх покращення, але й для курсантів, як можливість розширити свій загальний та професійний світогляд.

Безумовно, проведення круглого столу продемонструвало координуючу роль Національної академії в підготовці фахівців для Експертної служби МВС України, зміцнило зв’язки з іншими науково-дослідними установами та є вагомим внеском в розвиток науки, що стало частиною історії нашого навчального закладу.

Сподіваємося, що робота, проведена учасниками круглого столу щодо аналізу проблемних аспектів судово-експертної діяльності, стане внеском в подальше вдосконалення інституту судової експертизи не лише як виду практичної діяльності, а й як об’єкту наукового пізнання.

Поліна Антонюк,
начальник кафедри криміналістичних експертиз

Матеріали круглого столу "Cудово-експертна діяльність: сучасний стан та перспективи розвитку (23 квітня 2015 року)

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X