Службовий етикет як запорука ефективної професійної діяльності правоохоронців (поліцейських)

27-11-2015 Переглядів: 1324

Реформування системи МВС та створення Національної поліції України потребує нового концептуального мислення і нової філософії.

Відповідаючи на виклики сьогодення, кафедра філософії права та юридичної логіки презентувала довідкове видання «Деонтологічні засади службової діяльності: Службовий етикет правоохоронця (поліцейського): Пам’ятка» (автор і упорядник – кандидат філософських наук Петрова Г.М.).

Службовий етикет як запорука ефективної професійної діяльності правоохоронців (поліцейських)

Пропонована пам’ятка – невеличкий довідник символічних позначень у сфері загальноприйнятих норм публічної поведінки, серед яких і новітні норми поведінки, що виникли в результаті розвитку засобів зв’язку та мережі Інтернет (так званий «мережевий етикет»), а також і ті, що пройшли своєрідну «апробацію» часом. Текст роботи демонструє, що у професійній діяльності правоохоронців (поліцейських) виявляють себе універсальні, загальнолюдські норми етикету, загальноприйняті норми службового етикету, що є універсальні для будь-якого службового колективу, а також специфічні норми професійного етикету правоохоронців.

Ідейну основу видання склала нова поліцейська етика, що ґрунтується на засадах європейської філософії відповідальності. Так, однією із вихідних цінностей сучасної європейської філософії є право вибору людини: як, яким чином презентувати себе у публічному просторі, яку обирати професію, чи відповідати на виклики сучасності, бути чи не бути людиною вихованою, культурною, адекватною.

Публічні професії, в основі яких лежить робота з людьми – саме до них належить професійна діяльність правоохоронців (поліцейських) – вимагають свідомого відтворення кожним працівником загальноприйнятих норм публічної поведінки. Дотримання норм і приписів щодо безпосереднього виконання ними службових обов’язків робить дії працівників передбачуваними, «впізнаваними», очікуваними. Це породжує відчуття вмотивованості діяльності, її доцільності, повсякчасної впевненості в надійності її вихідних основ.

Працівник поліції повинен вміти втілити етичні принципи, засвоєні в процесі професійної підготовки, у відповідні форми зовнішньої поведінки, основу якої складають повага до людини та її гідності, ввічливість, тактовність, скромність, точність, естетична привабливість вчинків у поєднанні з доцільністю і здоровим глуздом. Така поведінка є втіленням і свідченням професіоналізму працівника.

Вищезазначене видання брало участь у конкурсі кращих наукових, навчальних та періодичних видань в системі МВС України у 2015 році, де посіло почесне ІІ місце.

 

Кафедра філософії права та юридичної логіки

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X