Річниця трагедії на ЧАЕС

24-04-2015 Переглядів: 422

«Понад лісом і степом, в небесах крізь літа довгокрилі лелеки над Поліссям летять, рідні хати і села бур’яном поросли, бо Чорнобильський вітер носить попіл землі…»

23 квітня відбулася зустріч студентів навчально-наукового інституту права та психології із ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС – із людьми, які ціною свого життя і здоров’я змогли зменшити наслідки страшної трагедії XX століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції.

Річниця трагедії на ЧАЕС

До участі в зустрічі були запрошені директор ННІПП Олександр Колб, доктор юридичних наук, професор та Олександр Тебякін, доцент кафедри гуманітарних та соціально-економічних дисциплін інституту.

Розпочав зустріч Голова ради Асоціації «Чорнобиль» НАВС Володимир Заяць: «Чорнобиль… серед усіх трагедій, пережитих людством, аварія на ЧАЕС не має аналогів за масштабами забруднення навколишнього середовища та негативному впливу на здоров'я людей. Чорнобильська катастрофа увійшла в історію розвитку нашої цивілізації сумною і жахливою за своїми наслідками реальністю. Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім пожежникам-ліквідаторам аварії, правоохоронцям, слухачам Київської вищої школи міліції МВС СРСР (нині НАВС), які, рятуючи українців, а також народи інших країн від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям».

Чорнобильська катастрофа була спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території України. Реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в триста Хіросім. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Близько двохсот тисяч чоловік були евакуйовані із зон забруднення. Радіоактивного ураження зазнали близько шестисот тисяч осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Річниця трагедії на ЧАЕС

Мирний атом не пожалів нікого з тих, хто потрапив в його «обійми». Герої-пожежники, отримавши смертельну дозу радіонуклідів померли першими, тисячі ліквідаторів померли за цей час. На жаль, ліквідатори, які раніше працювали в академії теж померли: Артамонов В.М., Артемов В.В., Белоусько В.С., Бобровський А.П., Бовсуновська С.М., Вакко І.І., Войцехівський С.А., Євтушенко Л.М., Єськов А.І., Захаров В.Ф., Здрилько М.І., Козій М.В., Кондратьєв Я.Ю., Корченко В.Г., Кудінов В.І., Кушнір О.М., Лисюченко В.П., Мінченко А.П., Мовчан А.П., Поповічев М.О., Рева М.М., Соколовський В.Я., Суворін К.В., Тищенко П.І. та інші.

Хвилиною мовчання учасники зустрічі вшанували пам’ять усіх загиблих та померлих, хто врятував світ від техногенної катастрофи.

За ці майже три десятиліття Чорнобильської трагедії присвячено чимало художніх творів, публіцистичних статей, наукових праць, хронікально-документальних фільмів. Традиційно, студентам та працівникам запропоновано перегляд фільму «Чорнобиль – наш довічний біль».

Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.

Світлана Головатюк, ННІПП

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X