Практичне спрямування навчального процесу

23-02-2015 Переглядів: 105

Важливу роль в навчальному процесі курсантів НАВС та отримання ними знань і навичок, необхідних для майбутньої професії, є закріплення пройденого теоретичного матеріалу практичним досвідом, що можливо при взаємодії між кафедрами та практичними працівниками ОВС, прокуратури, суду та інших правоохоронних органів.

Практичне спрямування навчального процесу

Так, 20 лютого року кафедрою кримінології та кримінально-виконавчого права Національної академії внутрішніх справ спільно з кафедрою досудового розслідування навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції з метою практичного спрямування навчального процесу з навчальних дисциплін «Судові стадії кримінального процесу», «Правова статистика», «Профілактика злочинів», «Кримінально-виконавче право» курсантами 308 навчальної групи вказаного інституту в супроводі науково-педагогічних працівників Моргун Н.С. та Миронюк Т.В. здійснено виїзд до Солом’янського районного суду та прийнято участь у судових засіданнях з розгляду кримінальних проваджень.

Ознайомлення з діяльністю суду розпочалось із зустрічі з суддею Олександром Бурлакою, який провів оглядову екскурсію залів судових засідань, та в подальшому забезпечував участь курсантів у судовому процесі, де він був головуючим.

Практичне спрямування навчального процесу

Першим у відкритому судовому засіданні, що дозволено чинним законодавством України, слухалось кримінальне провадження відносно обвинувачених за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України, в якому брали участь прокурор Солом’янської районної прокуратури м. Києва, сторони захисту, потерпілі. Під час судового розгляду секретарем велося фіксування у журналі судового засідання. Курсанти спостерігали за тим, як відбуваються всі етапи судового розгляду – судом безпосередньо досліджуються всі докази (допит обвинуваченого, потерпілих, свідків), підтримується обвинувачення прокурором та здійснюється захист.

Під час другого судового засідання особливістю було те, що курсанти побачили, як відбувався допит потерпілих – іноземців, а саме громадян Китаю, за участю перекладача. Обвинувачений не визнавав свою вину у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 ч. 3 КК України, тому було яскраво продемонстровано змагальність сторони захисту – адвоката обвинуваченого, та сторони обвинувачення – прокурора.

Також цікавим моментом відвідування суду стало те, що курсанти змогли побачити дистанційне судове засідання, яке проводилося в режимі відеоконференції. Під час засідання вирішувалося питання щодо продовження строку тримання під вартою обвинуваченого, який вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 186 ч. 2 КК України. Зв’язок за допомогою технічних засобів між вказаними учасниками вівся з однієї сторони – в залі судового засідання, а з іншої сторони – в камері Київського слідчого ізолятора ДПтС України. За результатами розгляду прийнято рішення і постановлено Ухвалу про продовження строку тримання під вартою обвинуваченого.

По тому суддею були надані кваліфіковані відповіді на поставлені курсантами запитання. Перш за все, виникло питання щодо взаємодії слідчих зі слідчим суддею під час досудового розслідування. Особливо курсантів зацікавили питання щодо обрання слідчим суддею запобіжних заходів та заходів забезпечення кримінального провадження. Суддя роз’яснив проблемні питання, які виникають під час кожної стадії кримінального процесу, особливо підготовчого провадження, ролі всіх учасників кримінального провадження, строки прийняття рішень, їх оскарження. Окремим питанням було розглянуто виховну та профілактичну роль суду під час судового розгляду та винесення рішення по справі. І, звичайно, важливим було те, що курсанти дізналися про важливість своєї майбутньої професії слідчого в збиранні доказів у кримінальному проваджені, встановленні всіх обставин справи, причин та умов вчинення кримінальних правопорушень, що є важливим в подальшому вирішенні питання про кваліфікацію та притягнення особи, винної у вчиненні злочину, до кримінальної відповідальності. А це, як пояснив суддя молодому поколінню, не можливо без знання кодексів, законів та інших нормативно-правових актів. На останок суддя побажав натхнення, успіхів курсантам у навчанні та професіоналізму в майбутній професійній діяльності.

У подальшому даний досвід буде продовжено, зокрема заплановано виїзд до вказаного суду з курсантами 307 та 310 навчальних груп факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства.

ННІПФПСК

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X