Поліція та громадськість – основа профілактики злочинності в Амстердамі

17-10-2014 Переглядів: 350

Відповідно до запрошення Управління ООН з наркотиків та злочинності у складі делегації МВС України начальник наукової лабораторії з проблем кримінальної міліції академії Олександр Стрільців взяв участь у Другій міжнародній конференції з питань правоохоронних органів та громадського здоров’я, яка проходила з 03 до 08 жовтня у м. Амстердам (Королівство Нідерландів).

У конференції взяли участь представники численних міжнародних інституцій, органів виконавчої влади, навчальних закладів, громадських організацій з майже 30 країн, з яких правоохоронні органи були представлені 12 країнами, у т.ч. поліцейські навчальні заклади – 7 (В’єтнам, Великобританія, Данія, Киргизстан, Нідерланди, Україна, Таїланд). Під час зібрання більшість виступів стосувались співробітництва поліції та громадських організацій в умовах поширення в світі суспільно-небезпечних хвороб (СНІД, вірусні гепатити, туберкульоз), негативних наслідків глобалізації та під час економічної кризи.

Поліція та громадськість – основа профілактики злочинності в Амстердамі

Доповідачі констатували, що процес глобалізації має окрім позитивних і негативні сторони, це й збільшення та концентрація злочинного капіталу, поява нових видів злочинів (наприклад, різних форм тероризму, кіберзлочинності тощо) та збільшення вуличної злочинності в наслідок зростання кількості міського населення. Адже демографічний рух та концентрація у містах мас населення різних культур, статків та за соціальним становищем створює нові виклики для правоохоронних органів щодо забезпечення громадського здоров’я та безпеки громадян.

Все це зумовило розвиток нових форм управління поліцією, які направлені, перш за все, на профілактику злочинності, пропаганду людських цінностей (здоровий спосіб життя, повага та піклування про інших осіб, дотримання законності та норм моралі тощо), а також покращання системи охорони здоров’я, до якої також стали залучати поліцію. Адже навіть легалізація проституції та продажу наркотиків у спеціальних закладах у Амстердамі не вирішила всього комплексу проблем, пов’язаних із протидією злочинності.

Поліція та громадськість – основа профілактики злочинності в Амстердамі

Доповідачі зазначили, зокрема начальник поліції м. Амстердам та мер цього міста, що одним з напрямів покращання правоохоронної діяльності поліції стало залучення фахівців громадських організацій, установ охорони здоров’я та соціальних служб до забезпечення громадської безпеки та здоров’я громадян з одночасним перекладанням на них певних функцій поліції з профілактики правопорушників. Як результат, серед осіб, які пройшли через таких фахівців, кількість затримань зменшилась на 70%.

Заслуговує на подальше вивчення цільова профілактична програма «Підхід 600», яка запроваджена в Амстердамі та передбачає індивідуальну профілактичну роботу за участю поліцейських, прокуратури, фахівців установ охорони здоров’я та соціальних служб із шістсот найбільш небезпечними злочинцями, а також з наркозалежними особами. До профілактичної роботи також було залучено понад 40 громадських організацій, які взяли на себе основний тягар. Якщо профілактичні заходи сприяли становленню на шлях виправлення правопорушника чи звернення наркозалежної особи до програм замісної підтримувальної терапії, він виводився із списку 600, а на облік брався інший правопорушник.

Інвестиції в профілактику злочинності дали свої позитивні наслідки, які дозволили суттєво покращити наркоситуацию в Амстердамі, істотно знизити не лише рівень розповсюдження ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів, а й знизити соціально-економічні наслідки цих епідемій на бюджет міста. Зараз Амстердам вважається одним з безпечніших міст у Європі, яке відвідує щороку майже 5 млн туристів, а місцеві мешканці відчувають зменшення загального рівня вуличної злочинності та впевнені у своїй безпеці у майбутньому.

Поліція та громадськість – основа профілактики злочинності в Амстердамі

Аналогічні напрями щодо покращання взаємодії поліції з громадськими організаціями запроваджені іншими правоохоронними органами зарубіжних країн, про що у своїх доповідях зазначили представники Австралії, Великобританії, В’єтнаму, Канади, Республіки Киргизстан, Литви, Німеччини, Таїланду, Швейцарії тощо.

Враховуючи досвід правоохоронних органів зарубіжних країн щодо залучення громадськості до профілактичної діяльності, вважається за необхідне концентрувати увагу професорсько-викладацького складу академії на нові підходи здійснення правоохоронних функцій міліції під час викладання відповідних навчальних дисциплін.

Олександр Стрільців

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X