Підготовлено навчальний посібник з кримінального права – Загальна та Особлива частини (у схематичних діаграмах)

28-11-2014 Переглядів: 455

Савченко А. В. Кримінальне право України. Загальна та Особлива частини (у схематичних діаграмах) [текст] : навч. посіб. / А. В. Савченко, Ю. Л. Шуляк. – К. : «Центр учбової літератури», 2015. – 312 с.

Рекомендовано до друку Вченою радою Національної академії внутрішніх справ (протокол № 20 від 30 жовтня 2014 р.)

Кримінальне право (як галузь права та навчальна дисципліна) має важливе значення для майбутніх юристів, правознавців і правоохоронців (зокрема, фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції, експертно-криміналістичних підрозділів, підрозділів громадської безпеки та спеціальних підрозділів). Навчальна програма вивчення цієї фундаментальної дисципліни передбачає опанування курсантами, слухачами та студентами вищих юридичних навчальних закладів (у тому числі системи МВС України) як курсом «Кримінальне право. Загальна частина», так і курсом «Кримінальне право. Особлива частина».

Першим етапом у вивченні цієї фундаментальної дисципліни є передбачений навчальною програмою курс «Кримінальне право. Загальна частина». У ньому розкриваються найбільш принципові (основні, відправні, вихідні) положення: підстава кримінальної відповідальності; чинність закону про кримінальну відповідальність у часі та просторі; поняття злочину, його види і стадії; ознаки суб’єкта злочину; вина та її форми; співучасть у злочині; множина злочинів; обставини, що виключають злочинність діяння; підстави звільнення від кримінальної відповідальності; поняття по¬карання та його види; загальні засади призначення покарання й під¬стави звільнення від нього тощо.

Підготовлено навчальний посібник з кримінального права – Загальна та Особлива частини  (у схематичних діаграмах)

На другому етапі пізнання кримінально-правових явищ слід звертатися до курсу «Кримінальне право. Особлива частина». Останній містить положення, в яких насамперед окреслюється коло тих суспільно небезпечних діянь, котрі визнаються злочинами, а також зазначається про види по¬карань, що можуть бути застосовані до осіб, які їх вчинили.

Цей навчальний посібник сприяє необхідній орієнтації у теоретичному матеріалі з курсу кримінального права, оскільки основу його побудови становлять лаконічні, структуровані та викладені з логічною послідовністю схематичні діаграми. Таке навчальне видання є вельми необхідним для комплексного та системного опанування положеннями кримінального права. Відомо, що наочність – це один з принципів пізнання й почуттєвого сприйняття дійсності, що ґрунтується на демонстрації конкретних предметів і явищ та їх безпосередньому відображенню у свідомості людей. Основою цього принципу є наукова закономірність про те, що ефективність засвоєння знань залежить від залучення до процесу пізнання різних органів чуття. Зокрема, відомо, що органи зору «пропускають» у мозок майже у п’ять разів більше інформації, ніж органи слуху. У цьому зв’язку пропоновані у навчальному посібнику різного типу схематичні діаграми створюють оптимальне уявлення про відповідні положення кримінального права.

Навчальне видання повністю охоплює теоретичний курс навчальних дисциплін «Кримінальне право. Загальна частина» та «Кримінальне право. Особлива частина», а наприкінці розміщені відповідні додатки (перелік постанов Пленуму Верховного Суду України, які прийняті після вступу в дію Кримінального кодексу України та стосуються питань застосування його Загальної та Особливої частин, а також питання кваліфікації злочинів, пов’язаних із завданням певної шкоди чи збитків, або з певною сумою, як необхідною умовою кримінальної відповідальності, що обраховується у неоподатковуваних мінімумах доходів громадян) та список рекомендованої літератури.

Загалом викладений у навчальному посібнику теоретичний матеріал відбиває положення кримінального права як галузі права та відповідає чинному законодавству України про кримінальну відповідальність. Усе це сприяє всебічному розумінню та засвоєнню відповідних кримінально-правових положень.

Видання розраховане на курсантів, слухачів і студентів вищих юридичних навчальних закладів України, учених, викладачів та аспірантів, працівників правоохоронних органів, адвокатів, суддів, а також усіх, хто цікавиться питаннями кримінального права.

З виданням можна ознайомитись у читальних залах і відділах обслуговування загальної бібліотеки Національної академії внутрішніх справ.

Кафедра кримінального права
Національної академії внутрішніх справ

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X