Навчаємо якісному розслідуванню дорожньо-транспортних пригод

28-02-2015 Переглядів: 223

Розслідування дорожньо-транспортної пригоди – це складний та багатофункціональний процес, що вимагає ґрунтовного наукового аналізу, умінь застосовувати криміналістичну техніку, а відтак – і підвищення рівня підготовки фахівців правоохоронної сфери. Важливу роль у вирішенні цієї актуальної проблеми відіграє Національна академія внутрішніх справ.

Так, 26 лютого у навчально-науковому інституті підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів відбувся круглий стіл на тему «Криміналістичне забезпечення розслідування дорожньо-транспортних злочинів». У заході взяли участь такі відомі фахівці своєї справи, як заступник начальника відділу контролю за розслідуванням ДТП Головного слідчого управління МВС України Соїн Я.А., начальник та головні експерти відділу автотехнічної експертизи ДНДЕКЦ МВС України Капіца А.В., Проценко В.Д., Даневич С.В., заступник начальника слідчого управління ГУМВС України в Київській області Алексійчук О.М., головні інспектори Департаменту ДАІ Горбовий С.С. та Лосенко С.П., експерти-автотехніки НДЕКЦ при ГУМВС України в Київській області Шатун В.В. і Зінченко Г.С., слідчий за спеціалізацією ДТП Переяслав-Хмельницького міського відділу міліції Чичиркін А.О., науково-педагогічні працівники академії та інші. Склад виступаючих охопив всіх суб’єктів, які приймають участь у розслідуванні ДТП, що забезпечило комплексність розкриття тематики круглого столу та формування повної уяви про розкриття цих злочинів.

Навчаємо якісному розслідуванню дорожньо-транспортних пригод

Серед аудиторії, окрім курсантів інституту, були їх колеги з навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства та кримінальної міліції та студенти Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Розпочав роботу круглого столу проректор Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Чернявський С.С. разом з начальником навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів кандидатом юридичних наук Сизоненком А.С.

Навчаємо якісному розслідуванню дорожньо-транспортних пригод

Актуальні питання досудового слідства у кримінальних провадженнях про ДТП «підіймали» Соїн Я.А., Алексійчук О.М., Чичиркін А.О. Виступи супроводжувалися наведенням статистичних даних, представленням фотозображень місць подій, автотранспортних засобів, потерпілих, схем ДТП тощо. Фахівець з розслідування ДТП на Київщині Алексійчук О.М. розповів про напрацювання з удосконалення КПК України, а саме щодо статусу водія при проведенні слідчого експерименту.

Навчаємо якісному розслідуванню дорожньо-транспортних пригод

Представник ДНДЕКЦ Даневич С.В. у своєму виступі наголосив, що одним з важливих напрямів діяльності Експертної служби є дослідження обставин і механізму ДТП, технічного стану транспортних засобів, їх деталей та транспортно-трасологічні експертизи. У автотехнічних підрозділах в Україні працює 197 експертів, якими щорічно виконується більше 17 тис. експертиз. Служба має на озброєнні прилади “Faro”, що проводять лазерне сканування обстановки на місці події з наступним відтворенням зображення в 3D графіці на комп’ютері.

Навчаємо якісному розслідуванню дорожньо-транспортних пригод

Особливу зацікавленість в аудиторії викликав виступ підполковника міліції Горбового С.С. про допомогу працівників ДАІ під час розслідування ДТП, після якого розпочалася дискусія про необхідність використання досвіду підрозділів ДАІ для підготовки працівників нової служби – Патрульної поліції.

Навчаємо якісному розслідуванню дорожньо-транспортних пригод

Начальник науково-дослідної лабораторії з проблем експертно-криміналістичного забезпечення діяльності ОВС Юсупов В.В. подякував всім присутнім за участь у роботі круглого столу та вручив фахівцям-практикам науково-практичні посібники з розслідування ДТП – доробки очолюваного підрозділу.

Під час заходу курсанти постійно ставили запитання, активно брали участь в обговоренні практичних проблем, навіть цікавилися, як прийшовши працювати у підрозділи, зайнятися спеціалізацією з ДТП.

Навчаємо якісному розслідуванню дорожньо-транспортних пригод

По завершенню дискусій учасники круглого столу висловили спільну думку, що одними з основних напрямів роботи щодо вдосконалення розслідування ДТП мають стати створення відповідних умов для ефективної співпраці усіх залучених спеціалістів цієї сфери; виявлення та усунення негативних соціальних процесів і явищ, що породжують збільшення кількості ДТП; створення атмосфери суспільної нетерпимості до подібного роду злочинів; розроблення ефективного діагностичного інструментарію щодо виявлення психологічних причин, що сприяють вчиненню злочинів, пов'язаних з ДТП.

Володимир Юсупов

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X