Наука допомагає виявляти підроблені гроші

05-10-2015 Переглядів: 94

Першого жовтня до Національної академії внутрішніх справ завітала знімальна група програми «Абзац». Кореспондентів цікавила низка питань: «Як поводитися при виявлені умисно пошкоджених українських грошей (із зони антитерористичної операції)? Чи підлягають обміну такі банкноти на справжні? Як відрізнити справжні гроші від підроблених?» та ін. Коментар надавали фахівці науково-дослідної лабораторії з проблем експертно-криміналістичного забезпечення діяльності органів внутрішніх справ навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів Володимир Юсупов та Ірина Білоус.

Зокрема, Ірина Володимирівна роз’яснила про те, що у зв’язку з проведенням антитерористичної операції на сході країни відповідно до постанови НБУ від 22 липня 2014 року № 435 «Про затвердження Інструкції щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі», грошові банкноти у відділеннях банків на окремих територіях Донецької і Луганської областей були пошкоджені спеціальною фарбою або в інший спосіб (зменшення розміру купюр). Обмін таких грошей не здійснюється при виявлені і вилученні їх у населення. Пошкоджені банкноти підлягають дослідженню в установах Національного Банку України.

Наука допомагає виявляти підроблені гроші

Володимир Юсупов надав практичні поради як пересічному громадянину відрізнити справжні гроші від підроблених, а саме українські гривні та долари США, розповів про їх захисні елементи. Окремо наголошено на справжніх доларах, але зі зміненим номіналом у бік збільшення. Широкому загалу були продемонстровані банкноти 10 $ і 50 $, що виготовлені на основі справжніх однодоларових купюрах.

Наука допомагає виявляти підроблені гроші

Зйомки проходили у криміналістичному залі Музею МВС України НАВС, де розміщуються колекції підроблених грошей та низка інших результатів злочинних нахилів людей. Це значно зацікавило кореспондентів, адже в одному місці зібрано чималу кількість експонатів із «життя» злочинного світу. Цим ми знову руйнуємо міф «Наука заради науки».

Наука допомагає виявляти підроблені гроші

Володимир Юсупов
ННІПФЕКП

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X