„Наче казка, яку хтось мудрий і великий оповів, застигла над рікою. Здалека біжать хвилі Дніпра і радісно плещуть, побачивши її”

04-02-2015 Переглядів: 127

„Наче казка, яку хтось мудрий і великий оповів, застигла над рікою. Здалека біжать хвилі Дніпра і радісно плещуть, побачивши її”
Максим Горький

31 січня 2015 року ліцеїсти разом з викладачами Степанюк Л.А., Ареф’євою В.О., а також з психологом ліцею Піжуріною А.Ю. відвідали Успе́нську Ки́єво-Пече́рську ла́вру.

Києво-Печерська Лавра є одним з найдорожчих скарбів українського народу. Вона була заснована близько тисячі років тому. Нескінченна кількість людей з України, близького та далекого зарубіжжя приїздять сюди, щоб подивитись не тільки на цей дивовижний витвір мистецтва, але й для багатьох паломників святе місце. За рішенням ЮНЕСКО Києво-Печерська Лавра знаходиться у Списку пам'ятників всесвітньої спадщини. Ліцеїсти дізналися багато цікавої інформації про релігію, живопис, архітектуру, інтер'єри церков на території Лаври та багато іншого. Саме тут близько 1113 року літописець Нестор створив видатну пам'ятку давньоруської літератури – „Повість минулих літ” – основне джерело наших знань про історію Київської Русі.

„Наче казка, яку хтось мудрий і великий оповів,  застигла над рікою. Здалека біжать хвилі Дніпра і радісно плещуть, побачивши її”

Архітектурний ансамбль Києво-Печерської Лаври має унікальну художню цінність. Усі будівлі розташовані у місцевості надзвичайної краси, за принципом контрасту високих та низьких об'ємів. Стрункі дзвіниці чудово поєднуються з характерними силуетами храмів та невисокими, сяючими білизною стін келіями та іншими спорудами.

Особливий інтерес для паломників і туристів являють печери Києво - Печерської Лаври, які називають Ближніми і Дальніми. Вони відділені поміж собою яром та хребтом гори. У печерах спочивають нетлінні мощі 200 святих угодників, які, за віруванням багатьох, наділені силою зцілення. Печери вириті на глибині від 5 до 15 метрів, у них є підземні храми, поховальні ніші, келії ченців-затворників. Ліцеїсти на власні очі могли побачити святині, про які читали в підручниках та бачили по телебаченню.

На території Києво-Печерського історико-культурного заповідника діють 7 музеїв та багато виставок, серед них – музей мікромініатюр , який нам пощастило відвідати.

Її автор, М.С. Сядристий, за допомогою інструментів, розроблених власноруч, створив експонати, роздивитись які можливо лише у мікроскоп. У цій колекції – найменший в світі діючий електромотор, бабка, в очах якої годинник, що показує правильний час, портрет на половинці макового зернятка, підкована блоха та інші. Всі експонати були справжнісінькими шедеврами українського мистецтва. Розглядаючи їх, нас переповнювала гордість за нашу Батьківщину, за її митців. Адже деякі витвори М. Сядристого є унікальними не лише в Україні, але в усьому світі. Нашим ліцеїстам вдалося не лише отримати задоволення від виставки, а й особисто поспілкуватися з її автором.

Познайомитися з усіма скарбами Києво-Печерської Лаври за один день неможливо. Але щоб отримати незабутні враження від побаченого достатньо і одного погляду.

„Наче казка, яку хтось мудрий і великий оповів,  застигла над рікою. Здалека біжать хвилі Дніпра і радісно плещуть, побачивши її”

Викладач фізики, інформатики та астрономії
юридичного ліцею
Степанюк Л.А.

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X