Капеланське служіння в Національній поліції України

02-06-2016 Переглядів: 1707

За ініціативи Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства, Філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України 11-12 травня на базі Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відбулася міжнародна науково-практична конференція «Військове капеланство в Україні: підсумки першого етапу інституалізації (2014-2016 рр.)». Предметом обговорення заходу стали проблемні аспекти інституалізації військового капеланства в Україні.

Капеланське служіння в Національній поліції України

Питання такого характеру в нашій державі набуло особливої актуальності з огляду на проведення активних військових дій на території нашої держави та реформування Збройних Сил України.

В роботі конференції прийняли участь представники Міністерства культури України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, вищих навчальних закладів, громадських та релігійних організацій, дипломатичних представництв США, Великої Британії, Німеччини, Швеції, Румунії, Молдови.

Враховуючи актуальність тематики на сучасному історичному етапі Української держави, робота конференції була організована по п’яти напрямках у відповідних секціях:

Капеланське служіння в Національній поліції України

1. Досвід створення і функціонування служби військових священиків (капеланської служби) у Збройних Силах України;

2. Досвід організації душпастирської роботи у Національній гвардії та Державній прикордонній службі України на тлі ведення антитерористичної операції на Сході України;

3. Госпітальне капеланське служіння та волонтерство, досвід роботи з учасниками АТО, духовно-психологічна підтримка і реабілітація;

4. Християнська і соціальна підтримка сімей-учасників АТО. Капеланство і проблеми реабілітації демобілізованих військовослужбовців;

5. Перспективи створення капеланської служби в підрозділах Національної поліції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Капеланське служіння в Національній поліції України

Науково-педагогічні представники Національної академії внутрішніх справ прийняли участь у роботі конференції, запропонувавши на розгляд наукові доповіді щодо концептуальних засад створення інституції капеланства в підрозділах Національної поліції (Олександр Носенко – старший викладач кафедри філософії та юридичної логіки; Роман Михайленко – доцент кафедри філософії та юридичної логіки; Ігор Кондратьєв – професор кафедри філософії та юридичної логіки; Поліна Антонюк – професор кафедри криміналістики та судової медицини), а також організаційно забезпечили роботу секції № 5 (керівник секції – Кондратьєв І.М., вчений секретар – Антонюк П.Є.).

Дискусійний характер перспектив створення капеланської служби, в тому числі в підрозділах Національної поліції, викликав жваві обговорення доповідей учасників під час роботи секції. З огляду на це, пізнавальними стали доповіді іноземних учасників, які поділилися досвідом діяльності поліцейських капеланів в своїх країнах, зокрема Денні Лінчарда, виконавчого директора капеланської служби поліцейського департаменту міста Талса (Оклахома, США).

Обговоривши підсумки першого етапу (2014-2016 рр.) впровадження служби військового духовенства (капеланської служби) і оцінки набутого в Україні досвіду створення і функціонування служби військових священиків у Збройних силах України, учасники секції № 5 зазначили, що:

– створення капеланської служби в підрозділах Національної поліції може бути зумовлене специфічністю, складністю, морально-етичним навантаженням професійної діяльності поліцейського, яка здійснюється на широкому полі «суспільного протистояння між Добром і Злом»;

Капеланське служіння в Національній поліції України

– роль капеланської служби полягатиме в роз’ясненні правоохоронцям постійного впливу як позитивних морально-етичних (релігійних) норм і принципів, похідних від Добра, Істини, Краси (обов’язок, совість, честь, гуманізм, справедливість, гідність, милосердя, добробут), так і негативних норм і принципів, похідних від Зла, таких як: егоїзм, індивідуалізм, ворожість, насильство, користолюбство, жорстокість, жадібність, підступність, лицемірство, омана, брутальність та інше; – функцію капеланства необхідно вбачати в допомозі здійснення складного морально-професійного вибору «правоохоронця», попередженні професійної деформації та деградації морально-психологічних рис характеру працівників поліції, їх службових та позаслужбових відносин у колективі, які формуються під впливом і внаслідок професійної діяльності; попередження моральних конфліктів в підрозділах Національної поліції;

– як основне завдання капеланства пропонується розглядати вплив (духовний) на формування професійної етики працівника поліції як представника державної влади, який повинен бути об’єктивним, доброзичливим, тактовним, коректним, завжди гідно тримати себе, сприяти відношенню до служби в поліції як до необхідної та почесної справи, що вимагає високих загальнолюдських і професійних якостей, які конкретизуються в положеннях Закону України «Про Національну поліцію», що визначає коло основних обов’язків поліцейських, серед яких головним є ствердження верховенства права, захист демократичних цінностей, прав і свобод громадян, підтримка суспільного спокою, порядку, сприяння розбудови Української держави, правового, соціального суспільства.

В своєму заключному слові співголова організаційного комітету конференції Сергій Лисенко, президент Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства зазначив важливість проведеного заходу для сучасного українського суспільства та наголосив на необхідності подальшого об’єднання зусиль щодо підвищення рівня духовності та моральності української військової спільноти.

Капеланське служіння в Національній поліції України

На заключному пленарному засіданні учасники конференції прийняли резолюцію, яка відображає підсумки першого етапу інституалізації військового капеланства в Україні та набутий в результаті цього процесу досвід, який слугуватиме конструктивною основою для подальшої душпастирської діяльності в Україні.

Кафедра філософії права та юридичної логіки

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X