Голодом вбивали нашу свободу…

25-11-2014 Переглядів: 108

Голод жахливий, але коли він організований, рукотворний, то стає страшною зброєю придушення і нищення нації, справжньою косою смерті.

Багато трагедій пережив український народ, але страшнішого лиха, ніж голод 30-х років, історія України не знає. Це був безпрецедентний злочин у світовій історії. Штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців. Комуністичний сталінський режим прагнув позбавити українську націю її волелюбного духу, її ідентичності, поставити знесилених голодом, страхом та відчаєм українців на коліна, стерти генетичну пам’ять народу, викорінити думки про свободу, рідну мову, щасливе майбутнє для дітей, власну вільну державу. Понад 15 мільйонів українців померли від голоду. Десятки мільйонів не народилися. Покалічені людські долі. Сироти. Каліки. Пригнічена воля, виснажена душа українського народу. Немислимий масштаб цієї трагедії. Ця трагедія українського народу називається Голодомор. Її суть – геноцид.

Голодом вбивали нашу свободу…

Грандіозна операція – хліб в обмін на смерть. За крадіжку колгоспного зерна, «куркулів» виганяли з села і йшли вони у безвість родинами, селами. Ішли у смерть. Бракувало трун, а тому ховали без них. Тіло привозили в труні, викидали в яму і вивільненні труни їхали за новими тілами. Економно… Потім, в 33-му, досвід економії «розвинули» – про труни вже навіть і мови не стало. Нелюдам, які спричинили голодомори в Україні досі немає суду. Чому?

Сьогодні кожен з нас може багато: займатися спортом чи науковою діяльністю, може вільно висловлювати власні думки і обирати стиль одягу, читати те, що хоче, підтримувати будь-яку партію або не підтримувати жодної. Наші батьки могли значно менше. Батьки наших батьків не мали навіть тих можливостей, які були в їхніх дітей.

Ті, хто жив в 1932-1933 роках, хотіли одного – вижити. Мільйони людей тоді не могли навіть цього. У них забрали їжу, щоб убити голодом. У наших дідів хотіли забрати пам’ять – їм забороняли згадувати про голодомор. Більшість мовчала, однак були ті, хто не міг забути. Наші батьки знали про голодомор дуже мало. Навіть ті їхні ровесники, котрі знали про масштаби і причини трагедії, не могли відкрито про це говорити. Та знайшлися ті, хто не міг мовчати.

Голодом вбивали нашу свободу…

Сьогодні ми можемо те, чого не могли попередні покоління українців – прийти в День вшанування пам’яті жертв Голодомору на пам’ятний захід і відкрито поставити свічку.

Нині Україна намагається вжити заходів для того, щоб історія не повторилась. Події на сході України болем відгукнулися у серцях громадян, кожного дня жорстока статистика сповіщає про нові жертви, гине цвіт нації, страждають жінки та діти… Завтрашній день завжди непередбачуваний. Тому нам, українцям, потрібно, в першу чергу, не забувати своє трагічне минуле, завжди вшановувати пам’ять загиблих внаслідок трагедій, а також навчитися цінувати мить мирного неба.

День пам’яті жертв Голодомору 32-33-х років в Україні припадає на 22 листопада. У навчально-науковому інституті права та психології академії з року в рік проводяться заходи щодо вшанування пам’яті загиблих від геноциду української нації. Науково-педагогічними працівниками інституту проведені для студентства Уроки пам’яті, а студентська молодь проявила ініціативу та відвідала Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні». Там студенти змогли ознайомитися з історією геноциду, списком загиблих, а також разом із кураторами навчальних груп покласти свічки пам’яті та квіти до Меморіалу жертвам Голодомору – вшанувати померлих хвилиною мовчання. Студенти-кияни провели акцію «Запали свічку пам’яті на своєму вікні», чим висловили повагу до свого минулого.

Голодом вбивали нашу свободу…

Отож, якщо взяти всю історію України, то можна зробити висновок, що вона була трагічною. Ніхто не забутий, ніщо не забуте. Проте наше майбутнє в наших руках. Вітчизні пора підніматися з колін та показати усьому світу наскільки вона сильна та могутня.

Вікторія Паламарчук, студентка ННІПП
Фото студентки Тетяни Снітко

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X