Передовий міжнародний досвід протидії комп’ютерним та мережевим загрозам на озброєнні академії

20-10-2014 Переглядів: 40

Відповідно до запрошення Посольства Сполучених Штатів Америки та пропозицій підрозділів МВС України начальник кафедри інформаційних технологій академії Вадим Кудінов та викладач цієї ж кафедри Володимир Іщенко взяли участь у складі делегації МВС України у спеціальному курсі підвищення кваліфікації з питань розслідування злочинів, пов’язаних із втручанням у роботу електронних мереж або вчинених з використанням електронного та комп’ютерного обладнання. Захід проходив з 5 до 12 жовтня 2014 року у Міжнародній правоохоронній академії в м. Будапешті (Угорщина).

До складу делегації МВС України також увійшли представники Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України. Крім української делегації у роботі курсів взяли участь також представники правоохоронних органів Болгарії та Угорщини.

Передовий міжнародний досвід протидії комп’ютерним та мережевим загрозам на озброєнні академії

Метою викладання спеціального курсу “Комп’ютерні та мережеві загрози” в Міжнародній правоохоронній академії є поглиблення теоретичних знань і набуття практичних навичок слухачів, сприяння ефективному співробітництву правоохоронних органів різних країн, обмін досвідом роботи правоохоронних органів країн Європи та Америки з найважливіших питань розслідування злочинів, пов’язаних із втручанням у роботу електронних мереж або вчинених з використанням електронного та комп’ютерного обладнання.

На досягнення поставленої мети сформована навчальна програма передбачала комплекс занять (лекційні та практичні заняття) протягом 5 днів із використанням мультимедійних презентаційних та друкованих матеріалів, засобів обчислювальної техніки та зв’язку, комп’ютерних мереж, спеціалізованого програмного забезпечення.

Заняття проводили інструктори – Спеціальні агенти Секретної служби Сполучених Штатів Америки. Для всіх учасників курсів організаторами був забезпечений синхронний переклад. Заняття відбувались у комп’ютерному класі, побудованому у вигляді амфітеатру. Кожний слухач курсів працював на окремому персональному комп’ютері з встановленим сучасним програмним забезпеченням.

Передовий міжнародний досвід протидії комп’ютерним та мережевим загрозам на озброєнні академії

Інструктори познайомили слухачів з понад 20 сучасними спеціалізованими програмами за темою курсів. Серед переваг цих програм є їх вільне розповсюдження. Для всіх практичних занять слухачі отримали друковані матеріали, які містять теоретичний матеріал та питання для контролю якості його засвоєння. На завершення навчального курсу, з метою вивчення рівня засвоєння слухачами матеріалу, було проведено тестування. За підсумками їх складання представники академії Вадим Кудінов та Володимир Іщенко отримали міжнародні сертифікати про успішне опанування матеріалів спецкурсу “Комп’ютерні та мережеві загрози”.

Слід відмітити, що організатори курсів працюють над створенням нового спецкурсу з більш поглибленим вивченням питань розслідування злочинів, пов’язаних із втручанням у роботу електронних мереж або вчинених з використанням електронного та комп’ютерного обладнання.

Ознайомлення і опрацювання масиву навчального матеріалу дає можливість сформувати деякі висновки і пропозиції, зокрема:

– дана система навчання є корисною як для слухачів навчального спеціального курсу, так і для інструкторів, які проводять такі заняття. Завдяки їй приймаються оптимальні рішення у сфері розслідування злочинів, пов’язаних із втручанням у роботу електронних мереж або вчинених з використанням електронного та комп’ютерного обладнання;

Передовий міжнародний досвід протидії комп’ютерним та мережевим загрозам на озброєнні академії

– навчальний матеріал, накопичений під час перебування в Міжнародній правоохоронній академії, доцільно використовувати у забезпеченні низки навчальних дисциплін кафедри інформаційних технологій;

– доцільно впровадити у навчальний процес курсантів напряму підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів навчальну дисципліну “Комп’ютерно-технічна експертиза”, над створенням якої вже працюють науково-педагогічні працівники кафедри інформаційних технологій;

– враховуючи загальну тенденцію у світі щодо збільшення злочинів, пов’язаних із втручанням у роботу електронних мереж або вчинених з використанням електронного та комп’ютерного обладнання, доцільно продовжити навчання в академії курсантів за напрямом підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю.

Програма перебування представників академії у складі делегації МВС України в Міжнародній правоохоронній академії виконана в повному обсязі. Окрім отримання нових знань про закордонний досвід правоохоронної діяльності у сфері розслідування злочинів, пов’язаних із втручанням у роботу електронних мереж або вчинених з використанням електронного та комп’ютерного обладнання, візит надав можливість представникам академії налагодити партнерські відносини з представниками Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України, правоохоронних органів Болгарії, Угорщини та США.

Передовий міжнародний досвід протидії комп’ютерним та мережевим загрозам на озброєнні академії

Усі заходи під час навчання пройшли в атмосфері взаємопорозуміння та конструктивного співробітництва.

Вадим Кудінов

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X