Дієвий спосіб закріплення знань

04-02-2015 Переглядів: 80

У 1 півріччі 2014-2015 навчального року, за ініціативою навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів НАВС та за підтримки керівництва Експертної служби МВС України, професійна підготовка курсантів-здобувачів ступеню вищої освіти магістра за спеціальністю «Судова експертиза» здійснювалася не лише в навчально-науковому інституті у вигляді звичних форм навчальних занять, а й на базі практичних підрозділів Експертної служби МВС України.

Дієвий спосіб закріплення знань

Так, розкладом навчальних занять впродовж навчального семестру один раз на два тижні для кожної навчальної групи був передбачений день, коли курсанти працювали в практичних експертних підрозділах: Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України, науково-дослідних експертно-криміналістичних центрах при ГУМВС України в м. Києві, Київській області та на Південно-Західній залізниці.

Основною метою організації та проведення таких занять стало закріплення курсантами теоретичних знань та набуття практичних навичок щодо роботи з криміналістичними обліками взагалі та автоматизованими криміналістичними обліками зокрема.

На період проведення виїзних занять курсантів закріплено за відповідними практичними підрозділами з урахуванням схильності курсантів до виконання певного виду експертних досліджень та майбутнього місця проходження служби після закінчення навчального закладу.

Всього протягом 1 семестру 2014-2015 навчального року здійснено 36 виїзних групових занять, під час яких курсанти виконали певні види робіт, пов’язаних з формуванням, функціонуванням, наповненням та перевіркою криміналістичних обліків, які ведуться Експертною службою МВС України, а також техніко-криміналістичним та експертним забезпеченням діяльності ОВС.

Так, ознайомившись з роботою автоматизованої дактилоскопічної ідентифікаційної системи «Дакто 2000», курсанти самостійно обробили та внесли до криміналістичних обліків більше 500 дактилокарт. Також за участю курсантів проведено звірку об’єктів з кулегільзотекою Експертної служби та підготовлено 218 відповідей за результатами звірки.

Курсанти, які проходили практичну підготовку на базі ДНДЕКЦ МВС України, взяли участь у відстрілі 300 одиниць вогнепальної зброї. За результатами відстрілу були підготовлені відповідні матеріали.

Також курсанти оглянули 30 місць подій у складі слідчо-оперативних груп, за результатами яких оформлено ілюстративні матеріали, що долучені до проваджень.

Використовуючи свої знання, курсанти надали допомогу в проведенні 40 експертних досліджень за різними видами судових експертиз: фіксували об’єкти дослідження, оформляли ілюстраційний матеріал, проводили реєстрацію об’єктів у відповідних журналах тощо.

Крім цього курсанти здобули навички роботи з автоматизованими ідентифікаційними системами, що використовуються Експертною службою МВС України, та сучасними програмно-апаратними комплексами, які підвищують ефективність експертних досліджень.

Безсумнівно, досвід, який курсанти набули під час виїзних занять, неоціненний з точки зору підготовки до майбутньої атестації випускників як судових експертів. А працівники експертних підрозділів мали можливість поділитися практичним досвідом, придивитися до своїх майбутніх колег та підказати курсантам їх «слабкі» місця, які необхідно удосконалити до призначення на посаду експерта після закінчення навчального закладу.

Навчально-науковий інститут підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів НАВС вдячний Експертній службі МВС України за співпрацю в галузі підготовки фахівців зі спеціальності «Судова експертиза».

Кафеда криміналістичних експертиз
ННІПФЕКП НАВС

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X