День вшанування пам’яті героїв Крут

30-01-2015 Переглядів: 131

З метою вшанування пам’яті юнаків, які загинули за незалежність України, в юридичному ліцеї імені Ярослава Кондратьєва організовано викладачем історії Юлія Довгань тематичну виставку, підготовлено ліцеїстами 204 навчального взводу радіогазету.

29 січня 1918 відбулась надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з більшовиками, що йшли на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Але пам'ять про них з роками не згасла, а залишилась у наших серцях.

Без Крут навіть такий акт, як проголошення Четвертого Універсалу, був би документом без підпису. Бо такі акти мало виголосити – їх треба чинити. Крути - це воскресіння, це початок нової доби в історії.

День вшанування пам’яті героїв Крут

24 січня 1918 р. газета «Нова Рада» опублікувала звернення «До українського студентства», підписане Українською фракцією центру Університету св. Володимира: «Прийшов грізний час для нашої батьківщини, обсіла нашу Україну російсько большевицька грабіжницька орда, котра майже щодня робила у нас нові захвати, і Україна, одрізана звідусіль, може врешті опинитись в дуже скрутному стані. В цей час Українська фракція центру Університету св. Володимира кличе студентів-українців усіх вищих шкіл негайно прийти на підмогу своєму краєві і народові».

Іван Дзюба писав: «У людини високого ідейного та духовного тонусу є щось вище за саме життя – це мета цього життя, це її ідеали, принципи, це честь і гідність, і вона (цебто людина) може віддати за них своє життя». Для сотні студентів Україна стала ідеалом, стала їхньою честю і їхньою совістю.

Коли ми дивимось крізь призму минулого на наше сучасне і майбутнє, хочеться вірити, що молодь буде гідним послідовником тих світлих ідеалів, за які боролися під Крутами.

Тетяна Зелінська, викладач історії

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X