Цікава і корисна співпраця

23-06-2015 Переглядів: 497

Напередодні 20-річчя ветеранської організації НАВС її ветерани і профспілковий актив здійснили поїздку в чудовий куточок нашої України – Чернігівщину, землю родючу, плодовиту, але трагічну своєю долею.

Історія краю пам’ятає монголо-татарську навалу, трагедію першої гетьманської столиці Батурина і її мешканців, втрати, які понесла Чернігівщина в роки Другої світової війни.

Цікава і корисна співпраця

Проте ця земля подарувала світу надзвичайно талановитих постатей, серед яких актриса Марія Заньковецька, кінорежисер Олександр Довженко, письменники Михайло Коцюбинський і Юрій Збанацький, хоровий диригент Григорій Верьовка та багато інших.

Перша наша зупинка – в Козельці, історія якого нерозривно пов’язана з українським козацтвом. У 1636 р. Козельцю було надане Магдебурзьке право, а з 1708 року він став адміністративним центром Київського полку, про що нагадує будинок полкової канцелярії. Розквіт Козельця пов’язаний з родиною Розумовських, а Кирило Розумовський став Гетьманом України.

У Чернігові ми відвідали святі місця: Спасо-Преображенський собор, Храм Успіння Пресвятої Богородиці, Антонієві печери, монастирський підземний комплекс. Над ним у ХІІ ст. побудували Іллінську церкву, а поруч – Свято-Троїцький собор.

Але крім культурної програми у нас був і професійний інтерес цієї подорожі. Чернігівська міліція і її ветеранська організація славні своїми традиціями, про які нам розповіли на зустрічі в Управлінні МВС України заступник начальника Управління по кадрах Костянтин Фещенко і голова Ради ветеранів Павло Скнар, який до речі є випускником нашого навчального закладу і дав високу оцінку підготовці кадрів у виші, з гордістю назвав прізвища своїх викладачів: Шагі-Ахметовича Якубова, Володимира Попова, Олександра Співака. Павло Скнар одночасно є членом Президії Асоціації ветеранів МВС і недаремно, бо ця організація, в чому ми переконалися, проводить велику роботу серед її членів. Перш за все, організовує соціально-правовий захист ветеранів, використовуючи можливості волонтерського руху, стимулює розвиток індивідуальних уподобань ветеранів, серед яких є і поети, і художники. Так Костянтин Матвієнко після виходу на пенсію, вперше взявши в руки пензель, відобразив красу рідного краю у картинах, а нещодавно написав художньо-документальну повість “Розкидане каміння збирають” про історичну долю своєї родини. Ветеран-воїн-інтернаціоналіст Юрій Чуб майстерно вирізає із дерева історичні персонажі. Ветеран Володимир Носко присвятив своє дозвілля збору раритетів минулого століття і у власній кімнаті влаштував музей побутових предметів, які відвідують всі бажаючі. Полковник міліції Петро Кропивнянський написав книгу “На варті закону” та “В лісах навколо Ніжина”.

Цікава і корисна співпраця

В області встановлено 10 меморіальних дощок ветеранам міліції; пост ДАІ, де загинув працівник міліції Кичко, названо його ім’ям, а також шість вулиць в регіоні названі ім’ям колишніх працівників міліції.

У свою чергу ми поділилися досвідом роботи нашої організації. Особливо про діяльність волонтерів, що актуально у підтримці підрозділів міліції, які задіяні в антитерористичній операції на сході України.

Про участь у героїко-патріотичному вихованні майбутніх правоохоронців розповів заступник голови Ради ветеранів Анатолій Довбня, а професор Володимир Кухаренко зробив акцент на Указі Президента України «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді». Члени Ради ветеранів Сергій Сторожев та Анатолій Зюнькін розповіли про вступну кампанію в академії і вручили керівництву управління міліції Чернігівщини відповідні методично-інформаційні матеріали.

Учасники подорожі відвідали Музей історії міліції цього краю і завдяки розповіді директора музею Миколи Савченка ми взнали про непросту і легендарну історію міліції. За надану можливість ознайомитися з нею Рада ветеранів НАВС вручила керівництву музею Подяку та книги професора Анатолія Чайковського “Айсберг” і “Запомните меня таким…” про легендарну людину академіка Петра Михайленка, а також книги, видані Радою ветеранів до 70-річчя Великої Перемоги. Також були обговорені питання про подальшу співпрацю з музеєм МВС України НАВС.

Цікава і корисна співпраця

По всьому маршруту з нами люб’язно перебував член Ради ветеранів УМВС полковник міліції Іван Левченко.

Завершена наша тематична і професійна подорож вшануванням пам’яті воїнів 227-го полку НКВС, які загинули в вересні 1941 року, захищаючи Київ від нацистських загарбників на рубежі сіл Красилівка-Калинівка-Рожівка.

Впевнені, що подібні заходи будуть сприяти розвитку ветеранського руху, підвищувати імідж української міліції і сприятимуть патріотичному вихованню молоді.

Юрій Кобринський,
Олексій Стародуб

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X