Чорнобильська катастрофа: вчора, сьогодні, завтра

28-04-2016 Переглядів: 1366

Ми атомні заложники прогресу.
Вже в нас нема ні лісу, ні небес.
Так і живем од стресу і до стресу,
Абетку смерті маємо – АЕС.
Л. Костенко

26 квітня 1986 року о 1.23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

Чорнобильська катастрофа: вчора, сьогодні, завтра

Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні мала місце аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинув 31 чоловік і більше 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.

Тільки через три тижні при допомозі 4 тисяч тон піску, бору, свинця і глини вдалось ізолювати реактор, що продовжував випромінювати радіацію, і запобігти подальшому забрудненню ґрунту. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей. Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986 року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців, пожежних, військовослужбовців, правоохоронців, з числа яких велика кількість слухачів та співробітників Київської вищої школи міліції (нині НАВС) та курсантів навчального центру УВС Київського міськвиконкому, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію.

Особовий склад академії віддає належну шану та пам’ятає всіх героїв-ліквідаторів. У день цієї сумної річниці представники організації ветеранів НАВС, співробітники та курсанти академії, разом з чорнобильцями взяли участь у покладанні квітів до Меморіального комплексу «Пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії». Також ліквідатори разом зі своїми близькими, родичами загиблих героїв, співробітниками, курсантами та студентами були запрошені до Музею МВС України НАВС, де спеціально була підготовлена тематична виставка зі світлинами з місця подій, документами ліквідаторів, їх нагородами та «Книгою Пам’яті Чорнобильської трагедії».

Чорнобильська катастрофа: вчора, сьогодні, завтра

Чорнобильська катастрофа: вчора, сьогодні, завтра

Також до уваги присутніх працівниками загальної бібліотеки була представлена книжкова виставка-реквієм, присвячена Чорнобильській катастрофі.

Чорнобильська катастрофа: вчора, сьогодні, завтра

Після ознайомлення з виставкою учасники заходу вирушили на міжвузівську науково-теоретичну конференцію «Чорнобиль: катастрофа та уроки на майбутнє».

Людмила Гайдар,
провідний методист загальної бібліотеки

 
CEPOL

Контакти

Поштова адреса:

Пошта НАВС

03035 м.Київ-ДСП, пл.Солом'янська, 1

Електронна пошта:

Email НАВС

(для офіційних документів)
[email protected]

Телефони для довідок:

Телефон НАВС

Чергова частина
телефон/факс
+ 38 (044) 246-94-91

Освыітній портал МВС України EUK EUK
X
X